Bokinfo

Bokinfo (f.d. Bokrondellen) är navet inom svensk bokhandel.

Bokinfo sitter på all information om böcker som ges ut på marknaden. Det är hos dem som all metadata från förlaget registreras och det är i deras system som bokhandeln söker efter information om utgivna böcker.

Lite förenklat man kan förklara det med att de är en slags mäklare av böcker.

När kunden går in på nätet och letar efter en bok att köpa är all information som presenteras på sidan hämtad från Bokinfo. Varje natt tankar näthandeln ner ny information och uppdateringar, så att deras system alltid är så aktuella som möjligt. Om informationen hos Bokinfo är fel av någon anledning så ser man det felet hos alla återförsäljare, både på nätet och i vanliga butiker. De får alla informationen från samma ställe.

Kunden vill köpa en bok på nätet, lägger den i sin varukorg, och går vidare till kassan. När betalningen gått igenom skickas information om beställningen till Bokinfo, som vidareförmedlar beställningen till den i systemet angivna distributören, för även den informationen har de ju. Distributören får ordern och kan gå vidare med att plocka, packa och skicka boken till kunden.

Bokinfos databas över tryckta titlar är mer eller mindre komplett. Digitala utgåvor såsom ljudböcker och e-böcker hanteras dock inte alltid av dem, även om det hade varit en fördel att samla all info på samma ställe. Tyvärr är deras tjänst inte gratis för förlagen, som måste betala en avgift för varje titel som läggs upp. Därför bryr sig många förlag inte om att registrera digitala utgåvor eftersom handeln med sådana inte kräver ett centralt register på samma ställe, utan det sköts i de flesta fall direkt via Axiell Media (f.d. Elib) istället.

Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!