Bandtyper

När man gör en bok måste man bestämma vilken bandtyp boken ska ha.

”Bandet” är själva omslaget och hur det är uppbyggt och av vad. Det finns en rad olika vedertagna bandtyper och här nedan ser du de vanligaste, och de som vi ofta väljer mellan.

Klicka på bilderna för större versioner och fler detaljer.

Mjukband

Omslaget utgörs av ett styvare och tjockare, men fortfarande böjbart, papper, som beskärs till samma format som inlagan.

Exempel på mjukband är pocketböcker. De flesta böcker som trycks via print-on-demand är mjukband.

Detta är den absolut enklaste och billigaste bandtypen, även om det finns en rad efterbehandlingar man kan göra vid tryck för att höja upplevelsen av omslaget, såsom folieprägling, partiella uv-lack mm

Danskt band

Samma grundtanke som mjukband men försedd med flikar (70-80 mm) som viks in.

Detta ger boken en något styvare känsla och man kan dessutom använda flikarna för att förmedla information.

Kartonnage

Ett hårt omslag, där man klär in en kartong med papper som man trycker omslagets grafik på.

Detta är den vanligaste bandtypen för böcker, nästan uteslutande alla barnböcker, och det som de flesta författare ser framför sig när de visualiserar sin roman.

Förlagsband

Ett klassiskt hårdband där omslagets grafik trycks på ett skyddsomslag som viks över omslaget i sig, som ofta är enfärgat med lite strukturerat papper. Bokens titel trycks oftast med folieprägling direkt på bokryggen, om kunden skulle välja att inte spara skyddsomslaget. Detta är en mer exklusiv bandtyp.

Klotband

I grund och botten samma som kartonnage, men man lägger ett tyg (cloth) över ryggen vilket ger boken en mer exklusiv prägel. Detta gjordes förr som ett sätt att binda ihop omslagets fram- och baksida, men idag gör man det mest för syns skull.

Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!