Bli en av våra uppläsare

Är du vår nya röst?

Vi har för tillfället inte behov av fler uppläsare!

Om du ändå skickar in ett röstprov, ska du vet att vi inte kommer att
behandla det förrän behovet uppstår igen, vilket kan dröja.

Om du är en riktigt bra uppläsare och vill bli en av de röster vi anlitar, följ de här enkla stegen:

.

  1. Spela in en presentation av dig själv. På max 30 sekunder ska du berätta om dig själv och vad du kan erbjuda författaren/beställaren. Lyssna gärna på andras presentationer för inspiration. Det är ofta presentationen som våra kunder fattar sina beslut på, så försök att vara både kreativ och informativ. Kvaliteten på inspelning ska vara så bra som du kan åstadkomma.
  2. Spela in ett röstprov där du läser en av oss utvald text. Denna hittar du i den PDF du kan ladda ner här till höger. I den finns även instruktionerna om vad du ska göra.
  3. Skicka in ditt material som två separata mp3-fierl i 192 kb/s, mono* tillsammans med en porträttbild. Berätta lite mer om dig själv och dina förutsättningar i mejlet, både vad gäller erfarenheter, ledig tid samt vilka tekniska resurser du har. Denna information kommer inte att publiceras utan är bara för oss. Mejla till info@whipmedia.se

.

Samtliga våra uppläsare har egen studio eller tillgång till studio för att spela in. Bor du i nordvästra Skåne finns möjlighet att använda vår studio, både för att spela in röstprovet men även framledes. För uppläsare i andra delar av landet är egen utrustning en förutsättning för att få uppdrag av oss.

Efter att du skickat in ditt röstprov återkommer vi till dig så snart vi kan med besked om vi vill gå vidare. Ibland kan det dröja ett tag, när vi har mycket att göra.

Lycka till och vi hoppas att du kommer att bli en av våra nya röster

shutterstock_272248343

Texten till röstprovet, samt instruktioner i övrigt, laddar du ner här (PDF):
(Uppdaterad i mars 2023)

Utrustning för egen studio

Utrustningen som behövs för att bygga en egen studio är relativt enkel att få tag på och behöver inte kosta så mycket. Det finns många olika sätt att bygga upp en studio på, och vi visar här bara på ett upplägg, en stationär anläggning. Du ska givetvis låta dina egna behov styra ditt val så om till exempel mobilitet är viktig för dig, kan ett helt annat upplägg vara aktuellt.

Vi listar här nedan de mest nödvändiga komponenterna för en stationär studio.

DÄMPNING. För att du ska få till en så bra inspelningsmiljö som möjligt gäller det att rummet du spelar in i är dämpat. Det finns nästan ingen övre gräns för hur mycket textilier du bör ha omkring dig. Glöm inte heller golv, med mattor och liknande. Eller tak, vilket kan vara lite svårare, men har du möjlighet att hänga upp tyg eller ljudabsorbenter är det en klar fördel.

Dator

Vilken modern dator som helst fungerar. Det man ska tänka på är att datorn ska vara tyst, eftersom fläktljud väldigt lätt förstör en annars bra inspelningsmiljö. Om datorn är lite slöare kan det var idé att titta på ett externt ljudkort för att avlasta datorns egen processor. Är datorn av nyare modell brukar detta dock inte vara nödvändigt.

Om du kör Mac rekommenderar vi att du använder Garageband.
Om du kör PC är Audacity ett bra alternativ.

Mikrofon

Det finns många typer av mikrofoner men det man ska sikta på är en kondensatormikrofon med stort upptagningsområde. Dessa monteras oftast med en så kallad ”shock mount” på ditt mikrofonstativ. Sedan underlättare det om mikrofonen har USB-anslutning, så att du kan koppla den direkt in i din dator. Det finns USB-mikrofoner från 550 kr och uppåt. Vi rekommenderar dock att man minst tittar på prisklassen 1 500 kr och uppåt för att få en tillräckligt bra ljudbild.

Puffskydd

Om din mikrofon inte har ett inbyggt puffskydd är det en god investering att skaffa ett fristående. Detta mjukar av ljudbilden och eliminerar luftstötarna som uppstår då man uttalar ord med ”P”. (Håll handen framför din mun och känns själv hur kraftig luftstöten är när du säger ”p”.)

Reflektionsfilter

Vill man ta steget upp kan man skaffa ett reflektionsfilter eller ”sångbås” som det ibland kallas. Denna samlar ljudet från dig och eliminerar ljudet från omgivningen. Resultatet är ett varmare och mjukare ljud med bättre tysthet. Monteras direkt på mikrofonstativet. Mikrofonen monteras sedan på reflektionsfiltrets arm.

Hörlurar

För att få en uppfattning om hur ditt ljud låter och lyssna efter eventuella störningar mm, rekommenderas att alltid spela in med hörlurar på. De flesta av de som lyssnar på ljudböcker använder hörlurar, så det är efter dessa förutsättningar vi måste sätta lägstanivån för ljudkvaliteten. Om du t ex hör brus i dina lurar, utan att du pratar, måste du arbeta bort detta innan du kan börja arbeta med din studio. Viss brus kan filtreras bort under slutredigeringen, men ju bättre ljud du levererar desto bättre blir slutresultatet.

Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!