Intervju med Calle Abrahamsson, ”Oskulden som fick nog”

Intervju med Calle Abrahamsson, ”Oskulden som fick nog”

10407580_10152828093706631_6265332168962641166_nI samband med att Calle Abrahamsson släpper sin debutroman ”Oskulden som fick nog” publiceras här en intervju gjord med honom en knapp vecka före releasen.


Det är kanske lätt att få en ensidig bild av ”Oskulden som fick nog” med tanke på hur ocensurerad den är. Men det finns ju flera bottnar på den här historien. Vad skulle du säga att den handlar om egentligen?

– Vid en första anblick kan den ses som en ren porrshow och jag klandrar inte den som ser boken så även vid en andra anblick, men för mig handlar den om allt annat än sex. Det är väldigt svårt att hitta sig själv i den här världen som vi lever i och det är enklast att titta i dom smutsigaste speglarna. För mig handlar boken egentligen om människovärde, ju fler kroppsvätskor som flyger genom luften tänker jag mer och mer på vad varje människa är värd.

Det är även lätt att få uppfattning om att boken är självbiografisk, hur svarar du på det?
– En oskuld kan inte ha skrivit den här boken. En nykterist kan inte ha skrivit den. Nån som är fin i kanten kan inte ha skrivit den. Nån som är feg kan inte ha skrivit den. Och nån som inte tål att den uppfattas som självbiografisk kan definitivt inte ha skrivit den.

Vad fick dig att skriva boken?
– Jag hade vaknat upp för många söndagar och önskat att jag smakat tandkräm i munnen. Ursprungstanken var att min debutroman skulle vara en uppgörelse med mina värdelösa föräldrarelationer, men det ämnet gjorde för ont, jag var inte klar med processen att bearbeta det traumat, så jag fick låta den berättelsen vila lite. Den här berättelsen, om oskulden som fick nog, det var den jag hade framför ögonen och den behövde inte bearbetas. Hade jag haft eld i fingrarna hade jag kunnat skriva den här boken på en kvart, den var så att säga klar innan den påbörjades.

Varför valde du att skriva boken på ett så rakt och ocensurerat sätt?
– För att livet är rakt och ocensurerat. Det viktigaste när jag skriver, och när jag läser, är att allt ska kännas äkta. Helst ska böcker kännas ännu mer verkliga än verkligheten. Jag vet inte hur jag skulle kunna ha skrivit boken om jag inte hade skrivit den såhär som jag gjort. Jag har inte försökt konkurrera med varken RFSU eller Förbundet Kyrkans Ungdom.

OS_omslag_400Vilka reaktioner har du fått av folk som har provläst den?
– Starka och väldigt varierande reaktioner. Några har velat ha sex med mig, några har bett mig dra åt helvete. Några har varit övertygade om att boken kommer bli en bestseller, några tycker att jag skriver som en kratta. Nån har geniförklarat mig, nån har idiotförklarat mig.

Är Oskulden som fick nog en guidebok för utblommande tonårskillar?
– Det är ingen knullbibel, det är ingen guidebok för hur man ska bete sig, men kanske en guidebok för känslokaoset i deras kroppar. Jag hoppas att någon finner tröst i den här boken. Jag hade älskat att läsa den när jag var den siste oskulden, jag hade verkligen behövt en sån här bok då.

Vilken tror du är målgruppen för boken? Vem är så att säga målläsaren och den du riktar dig till?
– Jag tror inte att den är så smal att den bara tilltalar tonårskillar, jag hoppas verkligen inte det. I höstas köpte jag en tax av en 60-årig kvinna i Kungälv. Nu har hon beställt tre exemplar av OSFN. Vilka ska ha dom två andra, frågade jag. Mina söner, svarade hon. Hur gamla är dom, frågade jag. 38 och 41, så dom är nog tillräckligt gamla för att läsa din bok, svarade hon. Jag tänkte snarare tvärtom, den är ju väldigt pubertal, svarade jag. Men det är väl härligt att leva sig tillbaka till ungdomsåren! sa hon då. Detta fick mig att bli väldigt glad, det är precis så jag hoppas att det ska vara. Det finns ingen åldersgräns för den här boken.

Om du skulle sammanfatta budskapet i boken till en enda mening på max 10 ord, vad skulle det i så fall vara?
– Vad är man värd om ingen berättar det för en?

Det som Leo genomgår i boken och på sättet vilket han gör det, hur vanligt förekommande tror du att det är ute i verkliga livet, bland landets 17 åringar?
– Vanligare än vad dom som förkastar den här boken vågar inse. Extremt vanligt.

Om du skulle ge ett enda tips till en ung man av idag, vad skulle det vara?
– Leta inte efter dig själv i någons könsorgan.



Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!