Redaktör

Redaktörens jobb är att lusläsa ditt manus och titta på de språkliga aspekterna av det.

Det handlar inte så mycket om korrekturläsning utan mer om ton, språkbruk, ordval, konsekvent användning av termer  med mera.

Redaktören går igenom manuset med förstoringsglas, men försöker samtidigt få en överblick och upptäcka saker som haltar i manuset. Det kan handla om kronologiska missar, om att man kallar samma person för olika saker eller att huvudpersonen har gått från att vara blond till att bli brunhårig utan närmare förklaring.

Redaktören försöker också hitta klyschor och slitna uttryck och pekar mer än gärna på när författaren antar saker eller sprider förutfattade meningar. Att olika personer ska ha olika och konsekventa karaktärsdrag är också något som redaktören försöker förstärka i sitt arbete, även om den typen av problem troligen har påtalats av lektören redan.

Redaktören är författarens bästa vän för han eller hon ger författarens manus en objektiv adrenalinkick och lyfter i de allra flesta fall ett mediokert manus till ett bra och i vissa fall ett bra manus till ett mästerverk. Alla kända författare har redaktörer. Tro inte att Camilla Läckberg, David Lagercrantz eller Leif GW Persson skriver helt perfekta manus som bara går att trycka direkt, nej även de har redaktörer som de jobbar med för att höja kvaliteten på det slutliga manuset så mycket det går.

Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!