Eva och Mats Eriksson

Eva och Mats Eriksson

Syskonparet Eva och Mats Eriksson.

”En dag ska boken om ditt liv komma ut.” Det lovade vi barn och vår mor på fars dödsbädd. ”Försök få ut Säpos hemliga material när det gått några årtionden”, bad far oss. Hur ska vi fixa att skriva en bok, ingen av oss är någon skribent? Den relevanta frågan var man tvungen att ignorera. Det var bara att sätta sig ner och fortsätta jobba på det manus vår far hade påbörjat 1976, efter frisläppandet från fängelset. Eva blev den drivande och den som lade mest tid och engagemang på familjeprojektet, Morjärvmannen och Säpo, dokumentärboken om far. Det tog tio år och fem förfrågningar att få ut det 2000- sidiga hemligstämplade Säpomaterialet och åtta års arbete med boken. Men den kom ut! (Hjalmarsson o Högberg 2011). Och under processen övergick skrivartvånget till skrivarglädje.

För Eva blev skrivandet en dagsrutin. Hon gick skrivarkurser på fritiden och fortsatte med en ungdomsroman om mobbning Kalle är mobbad, aktionsgruppen ingriper (Idus förlag 2014), som nu är tryckt en andra gång då fotbollsföreningen Brommapojkarna köpte totalt över 700 böcker.

Skrivklådan gick inte över och hon bestämde sig för att försöka sig på en vuxenroman, och frågade brodern Mats om han ville vara med på resan med karaktären Rut då hon hade upptäckt hans talang och kreativa tänkande under arbetet med boken om far. Eva skrev grunden på feelgoodromanen Ny trånad läker snart ett brustet hjärta, och sedan skruvade de partier tillsammans. Romanen kom ut på Whip Media till bokmässan september 2018.

Syskonparet behåller konceptet att skriva tillsammans och jobbar på en ny roman. De får inspiration och impulser till scener överallt, genom samtal med vänner och bekanta, från främlingar som berättar hela sitt liv under tågresan, böcker, filmer och naturligtvis en del erfarenheter från deras eget liv, författarna skiner alltid igenom här och där. Därtill lägger de till en stor portion fantasi som har övats upp rejält. Kul formuleringar kommer ofta från verkligheten, de har alltid med en anteckningsbok. Ja, de träffar många öppna och kreativa människor som hjälper dem i skrivandet!

Syskonen härstammar från Överkalix. Eva bor i Luleå och Mats i Stockholm. Eva har arbetat som byggnadsingenjör och senare som ekonom och har nu som nybliven pensionär ett företag inom litterärt skapande. Mer info finns på författarsidan www.evaerikssonklang.se. Mats har arbetat åt Statens järnvägar i 35 år, under senare år som tågmästare.

Namn: Eva Eriksson
Bor i:
Debuterade med/år:
Var jag skriver:
Första boken jag läste:
Favoritförfattare:
Favoritkaraktär: 
Arbetar som/med:
Mantra:
Inspirerar mig:

Titlar utgivna av Whip Media

Ny trånad läker snart ett brustet hjärta (2018)

Bibliografi

  • Morjärvmannen och Säpo (2011)
  • Kalle är mobbad, aktionsgruppen ingriper (2014)
  • Ny trånad läker snart ett brustet hjärta (2018)Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!