Vi deltar på Bokmässan i Göteborg 2017

Vi deltar på Bokmässan i Göteborg 2017

Det har pratats väldigt mycket i media de senaste veckorna om författare och förlag som protesterar mot Bokmässans beslut att låta den främlingsfientliga tidskriften Nya Tider ställa ut, genom att bojkotta evenemanget och helt enkelt inte medverka.

Att bojkotta Bokmässan i Göteborg är en protest mot mässan, inte mot utställaren eller det den representerar. I ljuset av det kan jag respektera utställare som har möjlighet att markera sitt avståndstagande, för att få till stånd en omvärdering från mässans håll. Inför nästa år kanske de tänker lite annorlunda när de ser intäkterna från stora etablerade utställare kraftigt decimeras. I år har de redan fått in kapitalet, även om de kanske tappar lite på servicen på plats.

Hade utställarnas bojkott varit en protest mot Nya Tider hade det ju varit som att lämna målet mitt under en pågående match och lämna fritt fram för ”motståndaren” att sparka in mål efter mål. Alltså kan jag inte i första hand tolka det som en protest mot Nya Tider och deras värderingar.

Vi har givetvis fått frågan om hur vi tänker agera inför mässan och svaret är att vi väljer att inte bojkotta mässan utan kommer att ställa ut som planerat. Vi tänker inte låta en enskild aktör förstöra det största marknadsföringsevenemanget för Whip Media under 2017. Vi vill träffa läsare och författare, prata om våra böcker och försöka intressera branschen för vårt koncept och våra tjänster, precis som på vilken mässa som helst.

Vi anser, precis som många andra, att Nya Tider inte har där att göra, även om det står mässan fritt att besluta om vilka utställare de väljer att erbjuda plats. Samtal har redan förts med Svenska Mässan i denna fråga och vi har tydligt markerat vår åsikt.

För Whip Medias del handlar Bokmässan om en investering på i runda slängar 75 000 kr + moms, vilket för ett mindre förlag som oss är mycket pengar. Så även om vi tycker att mässan gör fel som släpper in Nya Tider, måste vi se till vår plan att marknadsföra oss och våra författare, och inte lämna ”walk over” pga av en enda rutten aktör bland flera hundra fantastiska utställare.

Alltså kommer Whip Media att ställa ut på årets Bokmässa i september. Vi kommer dock att avkräva mässan ett tidigt besked inför 2018, för väljer man även då att släppa in Nya Tider (och kanske ännu fler aktörer med liknande agenda) kommer vi inte att boka monter alls, utan lägga energin och pengarna på andra mässor och evenemang runt om i landet.

Vi hoppas att ni som är nyfikna på vår verksamhet och vill bekanta er med våra böcker och författare tar er tid att besöka mässan och komma förbi vår monter B03:62.

Väl mött på Bokmässan i Göteborg, 27 september till 1 oktober, 2017.Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!