För Marianne är skönlitteraturen grunden till allt

För Marianne är skönlitteraturen grunden till allt

Marianne E. Gunve är skolad i skönlitterärt skrivande, såväl teoretiskt som praktiskt. En kurs i poesi i New York, högskoleutbildning i kreativt skrivande och två års distansutbildning i skrivande på Sörängens folkhögskola. Det skönlitterära är basen i allt.

– Tre lärare har betytt mycket för mig: Pamela Jaskoviak, Christine Falkenland och Petra Revenue. De har gett mig jättemycket, inte bara faktiska kunskaper utan en känsla av att jag kan det här.

Fina flickor kom ut 2018 och 2020 släpptes Clarys krig. Böckerna handlar om den starka kvinnan Clary som inte finner sin plats i det patriarkala samhället. Fina flickor utspelar sig mellan 1932 och 1939 och Clarys krig mellan 1939 och 1945. Böckerna skildrar livet i en bruksort ur ett medelklassperspektiv när Clary träffar Bruno, en grabb från arbetarklassen. Berättelserna består av fyra delar, säger Marianne.

– Det är klasskillnad, jämställdhet, sexualitet och politik. Det genomgående temat är ambivalens.

Finns på många bibliotek

Böckerna har fått bra recensioner, vilket Marianne är väldigt stolt över.

Clarys krig jobbade jag helt själv med, jag hade inte råd med korrektur, lektör och redaktör. Men jag hade lärt mig så mycket från den första boken att jag inte tror att det märks. BTJ gav båda böckerna fyra av fem i sin bedömning och det har gjort att många bibliotek har köpt in dem. Ibland skickar någon en bild: ”Titta – din bok finns i Timrå” eller var det nu kan vara.

Marianne E. Gunve är ofta ute och föreläser. Eftersom böckerna innehåller så många olika delar har hon tagit fram sju olika föreläsningar, riktade till olika målgrupper. Hon ser också till att forma samarbeten med andra för att genomföra olika event och ska samarbeta med en bildkonstnär med texter om Österlen.

Fyll verktygslådan innan du skriver

Men det var inte skrivande som Marianne tänkte ägna sig åt när hon letade efter något kreativt att göra efter pensionen. Hon började måla men blev inte nöjd, tekniken satt inte riktigt. Så hon började leta efter en krokikurs, helst på Gotland dit hon ville åka. Men det fanns ingen krokikurs, i stället hittade hon en skrivarkurs.

– Den hölls av två redaktörer från Natur & Kultur och de sa att jag kunde skriva. Jag tänkte att då kan jag ju inte sluta, så de var egentligen initiativtagare till mitt författarskap.

Utbildning är också tipset hon vill ge andra som är sugna på att skriva.

– Gå en rejäl kurs först, sätt dig inte bara och skriv, då blir det aldrig bra. Skaffa först verktygen, sedan kan du skriva. Och tro inte att boken säljer sig själv, det kräver stort arbete. Marknadsföringen är en viktig del.

Har många uppslag till nya böcker

Marianne skriver seriösa böcker, ”inte sådana som man läser lite snabbt med ett glas rödvin i soffan” men funderar på att prova att skriva en feelgood-bok, på prov. Men den idén trängs med många andra och först ska de tredje och fjärde delarna om Clary färdigställas. Den tredje som strax ska skickas till lektörsläsning, är skriven ur ett manligt perspektiv.

– Det var en stor och härlig utmaning.

Hon har en stark drivkraft och är mån om ordning och reda. Hon har gett ut en bok i poesi själv, haft tre noveller publicerade i den numera nedlagda tidskriften Bonne Novelle och hon skriver kåserier i Österlenmagasinet.

– Böckerna har gett mig så mycket mer än bara skrivandet, det har inneburit allt det här. Det är mycket ensamarbete, så event är bra för att komma ut. Men skönlitteraturen är grunden till allt.

» Marianne intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Marianne E. Gunve

Bor: I Simrishamn.
Född: I Sandviken.
Familj: Tre barn och sex barnbarn.
Yrke: Författare. Tidigare speciallärare och pedagogisk konsult.
När jag inte skriver: Då är jag ofta på möten om litteratur. Jag hinner träffa vänner och vara ute i naturen också. Jag är intresserad av kultur och på somrarna jobbar jag som värdinna på konstmuseet Gösta Werner i Simrishamn.
Gillar: Jag älskar mina barnbarn.
Gillar inte. Inskränkta människor som har tunnelseende.
Favoritord: Att förlika sig.
Svårt att motstå: Jag har ofta svårt att tacka nej till nya uppdrag.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!