Sebastian Matar skriver om det stora i det lilla

Sebastian Matar skriver om det stora i det lilla

Stanna upp lite! Se dig omkring. Sebastian Matar visar i sina böcker att det riktigt stora i livet kan vara de små detaljerna i vardagen. När Pixie och hennes pappa ger sig ut hittar de små mirakel i det vardagliga och nära.

I Sebastian Matars andra bok i serien om Pixie och pappa har det blivit vinter när de ger sig ut på äventyr – Pixie och Pappa: i snöyran.

På utflykten

Det är ingen slump att det är pappan som följer med på Pixies utflykter i de olika årstiderna. Sebastian Matar vill lyfta fram just pappa-barnrelationen.

– När jag blev pappa var det så många saker som föll på plats, allt känns så meningsfullt. Men jag hör att många pappor inte tror på sig själva, det saknas ett självförtroende hos väldigt många. Jag vill påminna om att papparollen är otroligt viktig, att du som pappa har en viktig funktion i barnets liv.

Den perfekta dagen

Idén om att någon gång skriva en bok hade funnits länge, Sebastian Matar har alltid tyckt om att rita och illustrera. En höstdag när dottern var två år föddes den första boken, Pixie och Pappa: på höstpromenad.

– Vi var ute, det var en sådan där perfekt dag när solen är framme och träden färgsprakande. Jag tittade upp och såg allt från hennes perspektiv. Där skedde någonting. Det blir lätt så att vi glömmer bort det vi har runt oss.

Inom en vecka hade Sebastian Matar skissat fram karaktärerna och storyn till den första boken som kom ut 2017. Planen är att fortsätta med Pixies utflykter i de olika årstiderna och duons upptäcktsfärder under vår och sommar kommer framöver.

– Jag har en massa bokidéer, har alltid haft lätt att skapa världar inom mig och varit kreativ. Under extra kreativa perioder skapas de här världarna oerhört fort.

Kreativiteten kommer när du gör

Att ”bara göra” är nyckeln till framgång, och rådet han gett till en bekant med skrivdrömmar som satte upp mängder med hinder för sig själv och aldrig kom i gång med själva skrivandet. En väntan på att drömscenariot med allt på plats – till exempel en perfekt skrivplats och massor med tid – ska leda till det perfekta inspirerade flödet räcker inte. Vänta inte, bara gör.

Sebastian Matar hoppas kunna göra mer av det han är bra på, att jobba mer med att illustrera och skriva böcker. I Pixie och pappa-serien både skriver och illustrerar han, med hjälp av dottern, Pixies förebild.

– Böckerna är ju baserade på dagar och veckor ur våra liv. Hon har varit involverad och jag har stämt av med henne vad som ska vara med på bilderna, vilket gosedjur som ska synas och så. Det är känslor på varje sida.

Investera i barnen

Dotterns födelse väckte stora existentiella funderingar, om föräldrars makt i barnens liv och ansvaret det för med sig. Sebastian Matar beslutade att ta föräldraskapet på stort allvar och göra sitt yttersta för att ge henne en bra start i livet.

– Jag tror att både män och kvinnor vill förverkliga sig själva, vilket inte alls är fel, men det är en grym investering att stanna upp och ge sitt barn tid.

» Sebastian Matar intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Sebastian Matar:

Bor: Upplands Väsby.
Uppvuxen: Född i Upplands Väsby, uppvuxen i Märsta.
Född: 1986.
Familj: Fru och en dotter som är sju år.
När jag inte skriver böcker: Arbetar som personlig assistent och med grafisk design. Har sysslat en hel del med musik.
Gillar: Läser väldigt många böcker, illustrerar, ritar med min dotter. Vi spelar tv-spel ihop, jag har spelat sedan barnsben.
Gillar inte: Att meka med bilen. Den är på verkstad nu.
Svårt att motstå: Sushi.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!