Sanna Juhlin gjorde det omöjliga möjligt

Sanna Juhlin gjorde det omöjliga möjligt

Författare kan man ju inte bli. Så tänkte Sanna Juhlin och den stora drömmen från barndomen fick under många år bara utlopp i ett dagboksskrivande. Men när dottern föddes, då kom suget att skriva berättelser tillbaka.

– Jag läste mycket för henne, även när hon var liten bebis. Men jag trodde fortfarande inte att jag kunde skriva så jag pluggade skrivande på distans. Där kom självförtroendet också, jag hamnade rätt i vem jag är.

Cirka trettio böcker har det blivit sedan dess. De flesta är deckarmysterier för barn i olika åldrar, utgivna på olika förlag. Första delen i den nya serien Södervikens mysterier ges ut på Whip Media och har fått sitt namn efter huvudpersonen: Emma amatördetektiv.

Vill inte skriva på näsan

Det ska vara mysiga mysterier i Sanna Juhlins böcker. Barn som löser gåtor och vuxna som står för knasigheterna och gärna lite utmaningar ibland, i form av ett svårt ord här och där.

– Böcker ska vara roligt. Det ska vara roligt att läsa, mer underhållning och inte så mycket pedagogik. Barnböcker skriver ofta barnen på näsan, men barn är inte dumma.

Men ingen regel utan undantag. Även om en dröm är att skriva feelgood blir de mysiga mysterierna utmanade av Sanna Juhlins första skräckmanus, en zombiebok för barn mellan nio och tolv år. Inspirationen kom från den fjortonåriga sonen som kollade på en zombieserie hela sommaren och tvingade sin mamma att kolla på de mest läbbiga avsnitten.

– Jag gillar inte skräck, men han ropade ”mamma, du måste kolla på det här – det är jätteäckligt” och jag tittade. Under hösten skrev jag manuset, vi får se vad det blir.

Vågar tro på sig själv

Nu har hon siktet inställt på filmbranschen och vill lära sig skriva filmmanus.

– När jag skriver ser jag som en film framför mig. Men jag tror att man kan bli vad man vill. Bara man tror och vågar så kommer man framåt.

Mod är också Sanna Juhlins tips till skrivsugna. Var modig, hitta din egen röst. Och skriv, skriv, skriv.

– Nu finns alla förutsättningar för att få ut en bok. Det är en tuff marknad och många som får sina drömmar krossade, men även många som helt enkelt inte vågar. Som inte skickar in sitt manus till förlag för rädslan att bli refuserad.

Under årens lopp har hon gjort hundratals författarbesök i skolor. Hon visar upp sina böcker, kör en deckarskola och pratar om hur fantasi leder till en berättelse. Pandemin förändrade den här möjligheten. En del besök kunde göras med modifikationer som visir, digitalt eller helt enkelt genom att Sanna Juhlin stod utomhus, utanför klassrummet. Men det har varit tufft.

Ord är pussel med många lösningar

Vila och återhämtning är viktiga ingredienser i Sanna Juhlins vardag. 2015 gick hon in i väggen och blev sjukskriven. Att komma tillbaka har varit en lång process och skrivandet får gå i den takt som hjärnan kräver. Just deckare visade sig vara snällt för hjärnan, som ett pussel där fokus ligger på en bit i taget.

På samma sätt fascinerar orden. Hur ett kan läggas till ett annat för att forma en historia på så många olika sätt.

– Man kan skriva samma historia som tusentals andra författare, men den blir ändå annorlunda.

» Sanna intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Sanna Juhlin:

Bor: I Bergforsen, mellan Härnösand och Sundsvall.
Född och uppvuxen: I Söråker, två kilometer bort. Hela släkten är samlad här.
År: 1970.
Familj: Make, styvson och två barn.
Yrke: Författare.
När jag inte skriver: Jag älskar att läsa tidningar och böcker, se på film. Jag har samma intressen nu som när jag var åtta år! Jag promenerar mycket, försöker röra på mig. Men jag har alltid haft böcker och anteckningsblock bredvid mig, måste kunna få ner idéer och få utlopp för energin i huvudet.
Gillar: Livshistorier. Går i gång på att skapa karaktärer, få veta mer om människan. Psykologi – hur blir man det man blir.
Gillar inte: Jag har dåligt tålamod och vill göra allting snabbt. Men jag är nog hårdast mot mig själv.
Det har jag svårt att motstå: Jag har höga ambitioner och när jag får en idé kan jag vara för snabb på att skicka i väg ett mejl. På gott och ont.
Favoritord: Mysterier.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!