Passion, karriär, otrohet och svåra val – livet i ett koncentrat ryms i ny roman

Passion, karriär, otrohet och svåra val – livet i ett koncentrat ryms i ny roman

Sophie Danell och Pia Sander har inte bara företag ihop, de skriver även böcker tillsammans.

Författartanken föddes 2013 när Pia som interim rektor på Skurups folkhögskola undersökte nya affärsmodeller. En idé var helgkurser med skolans skrivpedagoger som lärare och som ett test bjöds privatpersoner in till en kurshelg.

– Vi satt på kursgården och insåg att vi skriver väldigt lika. Där och då bestämde vi oss för att skriva en roman ihop, säger Sophie.

I samma veva startade de sitt företag Interim Minds, ett rekryteringsföretag specialiserat på uthyrning av chefer. Skrivandet hamnade lite i skymundan när företaget växte.

– Men romanidén låg och skvalpade och vi började skriva i var sin ände, från början rätt amatörmässigt, helt utan struktur och synopsis, säger Sophie.

Lätt att döma andra

Resultatet blev romanen Priset jag fick betala. Den handlar om passion, otrohet och svek. Om karriärer, om livet som kanske inte blev som man tänkt sig, om att våga välja och välja om.

– Det är livet i ett koncentrat. Det är så lätt att sitta bredvid och ha synpunkter på hur andra lever sitt liv, men det är bara när man är i situationen själv som man vet hur det är. Det är upp till var och en att leva sitt liv, säger Pia om vad läsaren får med sig av boken.

Inspirationen kommer från flera håll. De träffar mycket människor i jobbet och har ett stort umgänge också privat.

– Vi hör många historier, det är lätt att fylla på idébanken. Och vi är kvinnor, vi har levt, säger Sophie.

Ingen har dem har vuxit upp med drömmar om att bli författare.

– Jag har alltid skrivit dagbok, läst mycket och jag tycker om språk. Men det har inte varit på min bucket list att skriva en roman. Nu, när jag gör det, är det väldigt kul. Det är ett hantverk och ju mer jag lär mig, desto roligare blir det, säger Sophie.

Pia har också läst mycket och skrivit dagbok men aldrig tänkt att hon skulle skriva en bok.

– Jag gillar språk och i och med det här har jag fått en enorm respekt för författandet.

En styrka i att vara två

Skrivprocessen har varit lång och oregelbunden med många pauser. Men det var under 2020, när corona saktat ned företagandet, som de på allvar satsade på boken. Det svåraste var att ta boken genom hela processen, och när manuset äntligen var färdigt också ha tålamod genom redigeringar och korrekturläsningar.

– Det är lätt att tappa modet när förlagen säger nej. Man måste tro på sig själv och tro på sin idé. Det krävs helt andra egenskaper för att bli färdig med ett manus än när man skriver det. Där är det en fördel att vara två, man hjälper varandra att hålla modet uppe, säger Pia.

Styrkan i att vara två är också att mer kreativitet kommer in i projektet. Samtidigt har de olika styrkor. Pia är bra på detaljer och Sophie har koll på struktur och handling. De sitter på olika håll och skriver i samma dokument och ingen vet längre vem som skrivit vad.

– Är det bra så är det bra, men om någon av oss tycker att en text inte håller har vi veto. Inget publiceras som inte båda tycker är bra, säger Pia.

Den oplanerade metoden har lett till att de skrivit enormt mycket som sedan redigerats bort – ”vi har ord som räcker till tio böcker” – men arbetet med uppföljaren följer ett nytt mönster.

– Den här gången har vi ett detaljerat synopsis så att det blir rätt från början. Vi gör detaljerade karaktärsbeskrivningar. Vi vet allt om karaktärerna, drömmar, personlighetsdrag, var de har pluggat och vart de har rest, säger Sophie.

Luststyrda och nyfikna

Tidsplanen för nästa bok är kortare, till sommaren 2023 ska den vara klar och den här gången avsätter de en del av arbetstiden för att skriva.

– Visst är det en ekonomisk risk att dra ner på vårt vanliga arbete, men vi är båda luststyrda med nyfikenhet på livet och att lära oss nya saker, säger Sophie.

Boksläppet firas med en rejäl mottagning och därefter en helg för de tolv väninnor som hjälpt till extra mycket för att få boken i mål.

– Det blir en härlig helg med vandring, god mat och vin. Och så ska vi förstås tappa dem på nya idéer, säger Sophie.

» Pia och Sophie intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Sophie Danell:

Bor: I Dockan i Malmö. Sommarhus i Böste, ett litet fiskeläge på Sydkusten.
Född: I Linköping.
År: 1966.
Familj: Gift med Andreas. Två barn från tidigare äktenskap, Carl 32 och Louise 30. Ett barnbarn.
Yrke: Civilekonom med påbyggnad inom HR. Driver sedan 2013 Interim Minds AB tillsammans med Pia. Vi hyr ut interimschefer.
När jag inte skriver böcker: Renoverar hus, reser, umgås med familj och vänner.
Gillar: Härliga samtal om livet, gärna med ett gott glas rött i handen.
Gillar inte: Oärlighet, bolagspolitik och krångliga människor.
Favoritord: Oövervinnerlig.
Svårt att motstå: Mitt barnbarn William, 1 år. Fullkomligt oemotståndlig.

Lite om Pia Sander:

Bor: I centrala Malmö.
Född: I Stockholm, uppvuxen i Lugano, italienska Schweiz.
År: 1966.
Familj: Sambo Olle, döttrarna Paula och Alma, Chihuahuan Giisen.
Yrke: Civilekonom. Äger och driver Interim Minds tillsammans med Sophie.
När jag inte skriver böcker: Hyr ut chefer via Interim Minds. På fritiden läser jag böcker, går långa promenader med hunden.
Gillar: Att skratta så att det gör ont i magen.
Gillar inte: PK-samhället.
Favoritord: Svinna, ett nyord som jag gillar skarpt.
Svårt att motstå: Spaghetti Vongole.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!