Nu får skrivandet ta större plats

Nu får skrivandet ta större plats

Sten Björnberg skriver poesi varje dag, fler än tusen dikter har det blivit. Emellanåt blir det en och annan novell också. Ett urval av novellerna har satts ihop till samlingen Ättestupan.

I boken samsas noveller som är helt fiktiva med biografiska skildringar av bland annat barndomen. Farhågan att läsaren skulle ha svårt att hålla isär vad som är vad har inte besannats, de biografiska delarna är mycket ingående skildrade och handlar ofta om barndomsupplevelser.

– Min pappa var läkare och psykiater, jag växte upp på mentalsjukhus, vi bodde inne på området där han jobbade.

Sten Björnberg delar med sig av sina livserfarenheter och det är också vad han vill att läsaren ska ta med sig. En liten fingervisning om hur man kan handskas med olika situationer. Och han har en hel del intressanta situationer att berätta om, förutom den speciella uppväxten.

Från Göteborg till Hollywood

Efter ingenjörsexamen på Högre tekniskt läroverk och studier vid Göteborgs universitet hamnade han på skivbolaget Capitol Records i Hollywood där han jobbade med förbättring av ljud. Under åren i Los Angeles gifte han sig och där föddes också första barnet. Det var en underbar tid, sorglös i solen och värmen, säger han.

– När vi fryser hemma i Sverige brukar vi säga att vi inte skulle ha lämnat Kalifornien.

Men det gjorde familjen, och väl tillbaka i Sverige följde ledande befattningar inom utvecklingsavdelningar och även ett skifte i inriktning. Från ljudteknik till produktutveckling och laboratorietestning av sjukhusprodukter och sedermera ett eget företag. Men det är inte bara arbetet som lett till spännande historier. I Ättestupan skildrar han seglingsupplevelser utöver det vanliga.

– Vi seglade till Murmansk under Sovjettiden och vi har seglat över Nordsjön till Shetlands- och Orkneyöarna.

Litterärt värde

Små ord kan göra stor skillnad. Sten Björnberg har alltid haft lätt att skriva och tyckt att det var roligt. Så en gång när han skrivit uppsats på gymnasiet fick han tillbaka den av svenskläraren som även arbetade som litteraturkritiker, med en notering i marginalen.

– Litterärt värde, hade han skrivit. Det betydde oerhört mycket för mig.

Sedan dess har han inte slutat skriva, även om det under en del år mest blev arbetsrelaterade saker som patentansökningar och uppfinningar. Nu har han trappat ner verksamheten som egenföretagare och fått mer tid att skriva.

Har mycket på gång

Sten Björnberg låter historien växa under tiden han skriver, för att efter ett tag hitta rätt berättelse, den som kan leda vidare. Inspirationen kommer från olika håll.

– Jag läser något i tidningen och får en idé. Men man måste anstränga sig och krypa in i människorna man skriver om, tränga in i gruppen av karaktärer för att ge dem liv.

På sängbordet finns alltid papper och penna så att de idéer som poppar upp på natten kan skrivas ner. Inspiration finns, 2022 kommer den första diktsamlingen ut och två romaner är på gång.

» Sten intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Sten Björnberg

Bor: I Stockholm.
Född: I Göteborg, gick i skolan där. Sedan har jag bott i Kalifornien i 4,5 år.
År: 1939.
Familj: Hustru, tre barn och sex barnbarn.
Hobby: Segling, det är den främsta hobbyn. Och jag läser mycket och skriver mycket.
Gillar: Segling, litteratur, klassisk musik, opera, jazz. Lirar jazz och blues på pianot hemma.
Gillar inte: Jag tycker det är jobbigt som situationen utvecklar sig i Sverige, med brottslighet. Vi hade inbrott i somras. Det oroar mig. Dessutom ogillar jag att det är kallt på vintern.
Favoritord: Förgätmigej, det är ett så vackert ord.
Svårt att motstå: Jag är svag för god mat, är lite av en gourmet. Är det mycket grädde, då är det svårt att stå emot.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!