Mörker och ljus möts i storslagen fantasy

Mörker och ljus möts i storslagen fantasy

Vän eller fiende? I gränslandet mellan gott och ont skildrar Emilia Lec-Alsén en skoningslös tillvaro i en värld av människor och alver, tempelriddare och magiker. När våra vägar korsas är första delen i en vidunderlig fantasyserie om livet i Alsenír.

Omfattande. Det är ordet som Emilia Lec-Alsén själv använder för att beskriva sin debutbok.

– Den är omfattande, inte bara till antalet sidor (954) utan även handlingen är omfattande. Alla har sin funktion, sin story och sin historia och knyter samman berättelsen. Jag vill skildra läget mellan svart och vitt och mellan gott och ont, gråzonen där det inte är tydligt vem som är vad, säger hon.

Också arbetet med boken har varit omfattande. Berättelsen om hur maktkamper mellan människor, tempelriddare på jakt efter demoner och de två skogsalvssystrarna Meí och Saya alla påverkar varandra har funnits i tankarna under flera år. När Emilia Lec-Alsén började skriva skapades en helt ny värld. Den har fått växa fram tillsammans med ett eget språk, alviska, som Emilia skapat med noggranna tankar kring hur ord och meningar ska fungera.

– Det är inte ett helt språk, men vanliga ord och meningar finns förklarade i början av boken.

Berättelsen får liv genom karaktärerna

Hon har ofta själv överraskats när historien tagit oväntade vändningar.

– Karaktärerna korsar varandras vägar, de möts eller påverkar varandras historier och får utvecklas som de vill. En karaktär vill inte prata och då tvingar jag inte fram dialog för sakens skull.

Varje karaktär har lånat egenskaper av författaren, som vridit och vänt på olika personlighetsdrag.

– Det har varit kul att bygga karaktärerna och samtidigt har jag utvecklat mig själv. Jag har kunnat separera, eller kanske sortera, mig själv bättre.

Det konstnärliga har länge varit ett livsviktigt inslag i Emilia Lec-Alséns tillvaro. Hon beskriver sig som känslosam men samtidigt med fötterna på jorden, inte rebellisk men någon som vågar gå mot strömmen. Uppväxten var tuff med mobbning i skolan och mycket konflikter och bråk hemma.

– För att hantera mina känslor har jag målat och skrivit, det har hjälpt mig. Jag kunde ta en känsla och göra en bild av den.

Boken är den första delen av sex och därtill finns planer på två eller tre separata böcker också de förlagda till Alsenír. Emilia Lec-Alsén kommer inte att vara sysslolös under överskådlig framtid, till läsarnas glädje. Hennes tips för skrivande är enkla: bara skriv.

– Skriv, tänk inte. Är du osäker på karaktärerna, bara skriv, man kan alltid gå tillbaka. Behöver du inspiration, läs något eller lyssna på en dokumentär. När man blandar intryck kan till exempel ett program om hur man lever i Himalaya vara nyckeln för att komma vidare.

Bokbindning och författande

Bokskrivandet har lett Emilia in på ett otippat spår, hon utbildar sig till bokbindare och har en egen verkstad hemma.

– När jag började skriva tänkte jag bara trycka upp boken i ett exemplar och ha hemma i bokhyllan, men jag tänkte om och satsar stort med boken i stället. Då blev jag intresserad av processen och ville se hur det går till med bokbindning.

Planen är att så småningom fasa ut hemtjänstjobbet och satsa helhjärtat på bokbinderi, författarskap och hundtrim, därav namnet på hennes relativt nystartade företag, Mist bok & trim. Utbildningar i bokbinderi har hon hittat digitalt och främst utomlands. Spanska mästaren Susana Dominguez Martin, med inriktning mot konstnärligt bokbinderi, är en stor inspirationskälla och det är just den delen som Emilia är mest intresserad av.

– Det finns så väldigt mycket olika sorters böcker man kan binda, som almanackor, anteckningsböcker och fotoböcker.

Den absoluta drömmen skulle vara att ha en bostad i Japan, eller flytta dit helt och ta med sig familj och företag.

– Japan har länge varit en stor inspiration för mig. Jag tycker om kulturen, språket, miljön och naturen.

» Emilia Lec-Alsén intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Emilia Lec-Alsén:

Var bor du: Hishult, utanför Laholm.
Född: I Veinge, så jag har stannat kvar i trakten.
År: 1994.
Familj: Man och son på fyra år. Och hund och katt.
Yrke: Författare, hundtrimmare, undersköterska.
Hobby: Det konstnärliga, att skriva. Jag älskar djur och jag älskar språk och kultur. Jag tycker om att vara ute och gå.
Gillar: Att utmana mig själv på olika sätt, att lära mig nytt. Jag vill använda min tid till att utvecklas. Men inget slår en långpromenad med sonen.
Gillar inte: Konflikter.
Favoritord: Mist. Där jag bor lägger sig dimman över marken och det är så vackert, mitt företag heter Mist Bok & Trim. Frost är ett annat favoritord.
Svårt att motstå: Att inte doppa fötterna i varje vattenpöl jag ser. Sedan jag började kallbada vill jag bada fötterna hela tiden, det är så skönt.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!