Margareta Rudbo

Margareta Rudbo

Vid snart fyllda 87 år vet jag forfarande inte vad jag egentligen vill bli. Som tonåring drömde jag om att bli författare. Men så kom själva livet emellan med kärlek, man och barn, och numera även barnbarn och barnbarnsbarn. Så efter ett långt och händelserikt liv blev jag till slut barnboksförfattare. Det kan jag kalla mig numera.

Jag ser mig själv som en mångsysslare. Vid sidan av mina år som musiklärare, kyrkokantor och körledare, frilansjournalist, fritidspolitiker och ideellt aktiv, har jag studerat och tagit flera akademiska examina, bland annat i kulturpedagogik,journalistikoch  en fil.kand i humanekologi. Så det har blivit en hel del vetenskapliga uppsatser.

Under åren som musiklärare gjorde jag tillsammans med en kollega, Lillian Sundström, debut som läromedelsförfattare. Det var i rättan tid och lyckosamt. Svensk Skolmusik sålde nära 14.000 exempelar av våra häften under de cirka 10 år som vi fick royalty.

På 1990-talet och en bit in på 2000-talet skrev jag som frilansjournalist bland annat en hel del för Sundsvalls Tidnings numera nerlagda Featurebilaga och varje månad krönikor, under vinjetten Eftertankar, för Familjesidan. Krönikorna blev till sist samlade i min bok Källor till glädje och fick ett mycket positivt mottagande av sina läsare.

– Mormor, kan du inte skriva ner sagorna som du berättade när jag var liten, sade ett av mina barnbarn, nu i 25-årsåldern. Så kom sagorna om Lillnisse till. De fina bilderna av Erica Nilsson och samarbetet med Whip Media har givit mig mycket glädje.

Mitt senaste alster är en liten diktsamling kallad Gilla gång, ”Haiku och andra tankekorn”, som jag ger ut själv.

Titlar utgivna av Whip Media

Småtomtar

Lill-Nisses nya kompisar

Det stora julracet

Sam Saguaro – och vännerna i Sonoraöknen

Eva-Maja – Mormors mor berättar

Ormmannen

Bibliografi

 • Kul med musik årskurs 2, Svensk Skolmusik 1975
 • Kul med musik årskurs 3, Svensk Skolmusik 1977
 • Kul i kör, Arrangemang för lika röster, Intersong 1987
 • Källor till glädje, Recito Förlag 2011
 • Småtomtar, Whip Media 2015
 • Lillnisses nya kompisar, Whip Media 2017
 • Gilla gång, Haiku och andra tankekorn, egen utgivning 2018
 • Det stora julracet, Whip Media 2019
 • Eva-Maja – Mormors mor berättar, Whip Media 2015
 • Sam Saguaro, Whip Media 2021
 • Ormmannen, Whip Media 2024

Namn:Margareta Rudbo
Bor i:Sundsvall
Debuterade med/år:Kul med musik 1975
Var skriver jag:Vid skrivbordet med fönsterutsikt eller ute i naturen
Första boken jag läste:Kanske Gösta Knutssons ”Pelle Svanslös” eller Selma Lagerlöfs ”Nils Holgersson” och som vuxen allt jag hittade av Selma, först Löwensköldska ringen”.
Favoritförfattare: En av dem är Björn Ranelid. Jag älskar hans flödande ordmålningar.
Arbetar som/med: Sköter mig själv som pensionär och skriver gärna sagor, poesi, insändare, musikrecensioner med mera.
Mantra:”Störst är kärleken”
Inspirerar mig: Människors villkor, musik, natur, litteraturVi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!