Johanna har hittat konstanten i skrivandet

Johanna har hittat konstanten i skrivandet

Det är inte bara okej att tänka på sig själv som småbarnsmamma, det är nödvändigt. Med humor som vapen lyfter Johanna Eknes feelgoodroman Närmare dig frågan om hur jämställt det egentligen är i familjer under småbarnsåren.

Johanna Ekne beskriver sig själv som en person som kräver omväxling i tillvaron för att må bra, men ett intresse har funnits med henne hela livet: att skriva. Som barn skrev hon berättelser, visade dem för pappan som var journalist och författare och fick hans uppmuntrande kommentarer.

– Jag har alltid velat skriva men så har det mest blivit facktexter på jobbet. Livet kom emellan, som det så ofta gör.

Men när döden gjorde sig påmind i form av en bröstcancerdiagnos, fick skrivandet åter plats. Dels på grund av en summa pengar från försäkringsbolaget som rent praktiskt möjliggjorde en tid utan inkomst, dels genom insikten att livet kan ta slut precis när som helst.

– När man får en dödlig sjukdom ställs allt på sin spets. Vill du göra något, gör det nu.

När barnen kommer dalar jämlikheten

En skrivkurs ledde till kontakt med en lektör och ett färdigt manus i debutboken Närmare dig.

– Jag ville skriva en peppande bok för småbarnsmammor, det var så det började. Jag tänkte på kvinnor som dignar under förväntningarna: hon ska vara snygg, vänlig, ha sex tre gånger i veckan, arbeta, ta hand om relationerna med släkten – även hans släkt! Det är inte rimligt.

Det är dock inte en självupplevd bok. Johanna lever med Thorsten sedan 30 år, en fantastisk man säger hon, som ställer upp i vått och torrt. Men vissa delar känner hon ändå igen sig i, som att tycka att småbarnslivet var kämpigt, längtan till att det skulle vara över och de skuldkänslor som automatiskt följde; så ska man ju inte känna.

Skrivprocessen är ad hoc. Johanna har en idé men ingen synopsis. Först skrev hon från början av manuset och byggde på, men nu hoppar hon ”hejvilt” bland scener och kapitel. En mycket roligare metod, som kan göra också författaren förvånad över handlingen.

Under skrivandet av Närmare dig fick huvudpersonen ett eget liv och bestämde sig för att bli kär i en annan kvinna. Johanna lät berättelsen gå sin egen väg och skildra ett lesbiskt förhållande.

– Det finns inte så många sådana böcker.

Orkar inte längre rädda världen

Skrivrutinen är däremot ganska strikt, ett par timmar varje förmiddag ägnas åt skrivandet. Två nätter i veckan arbetar hon natt som undersköterska på ett hospice. Ett meningsfullt arbete med lugn stämning där allt är på patienternas villkor och personalen har tid att sitta och prata med den som vill. Samtidigt är döden konstant nära.

Det är en skarp kontrast mot hur arbetslivet såg ut tidigare när Johanna drev eget företag som miljökonsult.

– Jag jobbade intensivt och for runt som en stolle. Men min energi dog ut undan för undan och jag kände att nu orkar jag inte längre rädda världen, nu får någon annan ta vid.

Drömmen är att kunna leva på att skriva och fler manus är på gång. Skrivtipset för andra skrivsugna är enkelt – skriv bara. Sittfläsk och pannben är vad som behövs, att vänta på att inspirationen ska rinna till räcker inte.

Johanna Ekne vill att läsaren ska bli underhållen – det är en feelgood-roman – men också känna sig styrkt efter att ha läst boken.

– Jag vill hålla upp en spegel mot alla kvinnor som lever i en relation: är det här ditt liv? I så fall kanske du ska tänka på att göra en förändring av något slag.

» Johanna Ekne intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Johanna Ekne

Bor: På en gård i Vintrie utanför Malmö.
Uppvuxen: I Malmö.
Född: 1964.
Familj: Thorsten, min man sedan 30 år, och tre barn som är utflugna.
Tidigare yrke: Jag har arbetat som projektledare, miljökonsult.
Vad gör du när du inte skriver böcker? Då läser jag böcker, jag är en riktig bokmal, och tar hand om höns och katter.
Gillar: Jag älskar skogen, djur och natur. Bara att äta lunch i skogen är underbart. Och jag gillar ostbågar.
Gillar inte: Jag tycker inte om att träna på gym och gillar inte att göra samma saker hela tiden. Jag behöver omväxling, jag är episodiker och måste göra nya saker emellanåt.
Favoritord: Det är ett uttryck, inte ett ord, men jag tycker om ”allt är påhittat” som jag stulit av Navid Modiri (och som han i sin tur stulit från någon). Friheten i den tanken är enorm.
Vad har du svårt att motstå: Socker, jag är en riktig sockerråtta.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!