Intervju med Willy Berg

Intervju med Willy Berg

Krister är en ganska försiktig typ. Harry är betydligt mer burdus och färgstark. Båda är pensionärer och funderar över livet. Hur ska det bli roligare och mer meningsfullt nu när de inte jobbar längre? Jo, de startar ett rockband tillsammans.

Det är två till synes väldigt olika karaktärer författaren Willy Berg har skapat. Harry är frånskild och tror att han är något av en kvinnotjusare. Han längtar efter ett nytt förhållande efter skilsmässan för ett antal år sedan, men trots det har han svårt att komma i närkontakt med kvinnor. Han dricker en hel del alkohol och är periodvis deppig och klagar på allt i sin omgivning. Han säger vad han tycker och tänker utan att bekymra sig nämnvärt om hur det landar hos andra människor. Dessutom är han rädd för åldrandet och vad det kan innebära.

Krister lever ett mer stilla liv med sin sambo och ger sig inte gärna ut på djupt vatten utan att kolla upp saker och ting innan. Han är mycket intresserad av teknik och tekniska prylar. En klok hund har han också. Han heter Zappa och är en riktig samtalspartner för Krister.

De är alltså ganska olika i grunden men det de har gemensamt är att de funderar över livet och vad de ska göra av det som är kvar av det. Intresset för musik förenar dem och genom det föds rockbandet Harrys garage, som också är titeln på Willy Bergs debutroman.

En ovanlig feelgoodroman

Harrys garage är en feelgoodroman med något så ovanligt som två äldre män i huvudrollerna och det är en väldigt charmig berättelse.

– Jag ville skriva med mycket humor, men det var också viktigt att det fanns en botten av allvar. I både Krister och Harry finns ett sökande efter en meningsfullhet i livet när de går i pension. Vad är viktigt egentligen och vad vi vill göra? säger Willy Berg.

Musiken kommer in som en ledsagare och kraft för dem. Tack vare bandet Harrys garage får de vara med om en hel del äventyr under året som vi får följa dem och Willy berättar att historien ibland påminner om en film.

– De ramlar iväg på en resa och det är inte bara en fysisk resa utan också en existentiell resa. Det blir som en roadmovie. De funderar över livet och blir också utnyttjade längs vägen, men de kommer helskinnade ur det hela och förhoppningsvis har de lärt sig en del om sig själva och sina egna liv längs vägen och utvecklats som människor, förklarar Willy.

Började skriva självbiografier

Willy har skrivit mycket i sitt yrkesliv, men det har handlat om rapporter och utredningar och det är något helt annat än att skriva skönlitterärt. För ett tiotal år sedan började han skriva mer skönlitterärt och då var det för att hans dotter ville veta mer om hans barn- och ungdomsår. Det resulterade i två självbiografier som tog sin början i barndomen och avslutades med studenten.

Skrivandet gav mersmak och Willy har gått kurser både lokalt i Västerås, där han bor, och via internet. Under åren har han skrivit en och annan novell och också många haikudikter. Han har även skrivit kåserier om hur pensionärslivet kan te sig i dagens moderna samhälle och hur det kan ställa till det om man inte hänger med i den tekniska utvecklingen.

Under en skrivkurs i hemstaden träffade han en skrivarkompis som kommit längre i sitt skrivande och redan gett ut ett par böcker. De började träffas på en konditori där de utbytte tankar och idéer med varandra. Det blev ingången till vad som kom att bli Harrys garage och han använder sig också av ett konditori i boken. Även Harry och Krister träffas på kondis ibland.

Faktum är att romanen bygger lite på kåserierna som Willy skrivit och dessa lade han in här och var i handlingen.

– Jag fick en sådan lust att berätta en historia för andra. Jag tänker att det är lite som att spela teater. Man lever sig in i en annan värld och vill att andra ska få ta del av den världen.

Föreläsningar med igenkänning

När Willy hållit i föreläsningar kring boken brukar han läsa något stycke och då väljer han ofta något som ska få åhörarna att skratta. Publiken består oftast av människor i Willys egen ålder, det vill säga pensionärer, och mycket riktigt fungerar humorn väl.

– Det är roligt när det blir en del igenkänning. Jag brukar få höra att de känner igen sig i både miljöerna jag skildrar och hur karaktärerna beter sig. Det är kul att kunna skriva så att andra känner att de varit med om samma sak, säger Willy och ler.

Apropå igenkänning är det ingen slump att det är ett rockband Harry och Krister startar. Willy själv har spelat gitarr och munspel i många år och är med i ett rockband. Dessutom sjunger han i kör. I Västerås finns Sveriges största pensionärskör och den består av inte mindre än 200 skönsjungande personer. Låtarna de sjunger är musik som de själva växte upp med.

Humoristiska kapitelrubriker

Att enbart numrera kapitlen tyckte Willy var tråkigt, så han bestämde sig för att använda sig av ett citat eller en tanke som sägs eller tänks i respektive kapitel istället. Redan i dessa kan man se den humoristiska tonen som genomsyrar boken. Några av dem lyder nämligen:

  • Det frestar på att vara rockstjärna
  • Man måste ju för fan få testa
  • Chucken, Jerry och de andra kan ta sig i häcken
  • Bättre halvfull än rattfull

Som sjuttioplussare är mycket av Willys liv ställt på paus just nu på grund av coronaviruset, men han fortsätter att skriva. Redan innan Harrys garage kom ut hade han börjat skriva på en uppföljare.

Han har även andra skrivprojekt på gång. Ett handlar om en ung pojkes utveckling där han utsätts för mobbning och svek från båda kamrater och vuxna. Ett annat, som han påbörjade för länge sedan, handlar om hur det är att leva med autism.

När han inte skriver ägnar han en hel del tid åt familjens cocker spaniel och tack vare Kasper lät han Krister få en klok hund att tala med, för Kasper är precis så klok. Han tar han sig också gärna en cykeltur med sin fru, som delar hans friluftsintresse. Det är något han fortsatt med även i dessa begränsande tider. Och vem vet? Kanske låter han Harry och Krister ta sig en cykeltur i uppföljaren. Med tanke på vad som hände när de tog bilen till Norge i Harrys garage skulle vad som helst kunna hända i så fall …


Text: Joanna Björkqvist

Korta fakta om boken

Titel: Harrys Garage
Format: Danskt band
Omfång: 240 sidor
ISBN: 978-91-88945-44-0 (tryck)
Andra format: E-bok (978-91-88945-45-7)

Köp boken via förlaget »Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!