Intervju med Kerstin Dejemyr

Intervju med Kerstin Dejemyr

Kerstin_Dejemyr_WebVi ställer sju frågor till Kerstin Dejemyr som i augusti kommer ut med sin debutroman ”I lagens famn”.

 

Berätta om boken och om hur den blev till.

Boken är ett relationsdrama bland uniformer och blåljus som handlar om poliser och deras vardag. Innanför väggarna är den sociala tilliten låg. Vad händer när makten missbrukas och förtroenden bryts? Städaren Enok är ganska oväntat klarsynt och han har en analytisk förmåga som ger honom en insyn som han helst skulle vara utan. Enok upptäcker stölder, verksamhetsbrister och sexuella övergrepp och det går så långt att han måste berätta. Boken är en sammanfattning av situationer och berättelser som jag har fått ta del av i utredningssammanhang och av kollegor. Det jag skriver om har hänt på riktigt, även om jag har valt att skruva upp volymen.

 

Berätta lite om dig själv.

Jag är uppväxt på en gård i Blekinge och flyttade till Stockholm i samband med att jag började Polishögskolan 1992. Jag träffade min man på jobbet och vi har tre döttrar tillsammans. Vi är en aktiv familj som reser ofta. Jag arbetar som strategisk verksamhetsspecialist på Polisens Nationella operativa avdelning med frågor som berör barn, unga och våld i nära relation samt som chefshandledare.

 

Vad får du inspiration ifrån?

När jag blir påverkad av ett möte eller en händelse så brukar jag skriva om det. Det kan vara allt från några enstaka ord eller en längre berättelse. Jag sparar helt ostrukturerat på detta material och över tid har det blivit mycket text. Delar av den textmassan använde jag till min debutroman I lagens famn.

ILF_omslag_400

Vad läser du själv just nu?

Jag läser just nu Barnkonventionen blir svensk lag, Statens offentliga utredningar (SOU 2016:19) för att lämna synpunkter, kurslitteratur från utbildningar i chefshandledning och Våld i nära relation, samt Birgitta Anderssons senaste bok Lustans tivoli.

 

Har du någon favoritförfattare?

Jag har inte direkt någon favoritförfattare men är imponerad av Pija Lindebaums förmåga att skriva och illustrera sina böcker så att både vuxna och unga läsare får behållning.

 

På vilken plattform läser du helst böcker och varför? (Tryckt, e-bok, ljudbok)

Jag läser helst böcker i tryckt form. För mig är det mer tillgängligt, jag vill gärna hålla i boken när jag läser.

 

Kommande projekt?

Jag skriver på ett nytt manus och jag medverkar i en novellantologi som kommer ut hösten 2016. Jag skriver noveller som jag skickar till tävlingar och jag har påbörjat ett spännande samarbete med en annan författare.Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!