Intervju med Johanna Sandberg

Intervju med Johanna Sandberg

Johanna_sandbergJohanna Sandberg är förlagets främsta författare för närvarande, med 4 utgivna titlar på Whip Media. I den här intervjun berättar hon lite om sig själv och om arbetet med hennes debutbok ”Zilla lilla”.

 

Berätta om boken och om hur den blev till.

Zilla växte fram för många år sedan. Först var det som en idé om att testa mig själv, om jag kunde få ihop ett barnboksmanus. Det visade sig att jag älskade att skriva! I takt med att jag skrev Zilla märkte jag att mycket av min närmsta väns barn fanns i henne. Även drag av mig själv som liten flyttade in i karaktären och i hennes sätt att tänka. Zilla har livlig fantasi och är en god problemlösare.

Från manus till bok visade sig vara ett långt projekt. Tre förlag innan Whip Media har haft Zilla på sitt bord. Första förlaget önskade ändringar, och boken bollades över ett år mellan mig och förlaget. Det var mycket lärorikt. Men jag hade inte erfarenhet nog att helt förstå vad de önskade, därför avböjde jag fortsatta ändringsförslag. Men var välkommen tillbaka om jag skulle ändra mig. Polletten föll ner för cirka ett år sedan vilket gjorde att Zilla fick komma från ur lådan igen. Innan dess var det två andra förlag som var intresserade. Ett av den tackade jag nej till då de inte ville erbjuda ersättning i någon form och det tredje kunde inte bestämma sig. Så med den erfarenheten i ryggen var min önskan att Whip skulle ge ut boken eftersom jag upplevt Anders väldigt rak, enkel och tydlig att samarbeta med vid tidigare projekt.

Zilla_400

Zilla lilla, skriven och illustrerad av Johanna Sandberg.

 

Berätta lite om dig själv.

Jag är uppvuxen utanför Mariefred och på Selaön i Stallarholmen. För närvarande är jag bosatt på Mörkö med min familj.

 

Vad får du inspiration ifrån?

Jag upptäckte att skriva var som en form av koncentrerad mental närvaro. Där allt annat utanför berättelsen försvinner under tiden jag skriver. Att låta fingrarna på tangenterna lyda fantasin och bara följa med berättelsen med dess karaktärer är otroligt behagligt. Det är inspiration bara det. Men sen finns det massa annat som inspirerar. Egentligen det mesta! Ibland är det givna frågeställningar jag bär på som jag vill skapa text och bild till, ibland är det historier som mer kräver att bli till- och jag bara ”lyder”. På något vis känner jag väl att jag har något på hjärtat, eller att jag ser något behov som jag funderar på hur jag skulle kunna möta genom att skapa bild och text kring temat. Jag vill dels få leva i kreativ process, men så vill jag även bidra andra, så om jag någon gång lyckas med det blir jag mer än nöjd.

 

Vad läser du själv just nu?

Just nu läser jag mest manus som andra undrar om jag kan illustrera. Utöver det läser jag för mina barn. (Ofta samma sagor varje dag) Leopold av Lars Klinting är aktuell just nu.

 

Har du någon favoritförfattare?

När jag befann mig i tonåren slukade jag alla Tory Haydens böcker. (Och för övrigt de flesta böcker som kom i min väg) Nu har jag inte läst något av henne på många år. Jag läser mest psykologi. Bo Helskov Elve`n är en favorit.

 

På vilken plattform läser du helst böcker och varför? (Tryckt, e-bok, ljudbok)

Jag föredrar att hålla i en fysisk bok. Det känns mer på riktigt.

 

Kommande projekt?

Det är många projekt i idélådan just nu. En bilderboksserie, med ännu hemligt innehåll, skissas och skrivs fram. Då den delvis bygger på verkliga människor behöver den övervägas en tid till… Utöver det har jag några olika bilderböcker som jag arbetar med. Tycker även mycket om att göra färdiga bildserier som andra författare får textsätta. Det blir oftast kul samarbeten. Just nu är jag även i redigeringsfasen med en till Zilla-bok. Eftersom det var många år sedan jag skrev den första känns det extra kul att få skriva flera. Jag har bytt tidsform och tempo i kommande bok. Givetvis är alla karaktärer de samma men erfarenheterna genom åren har gjort att jag valt att skriva den mer ”kompakt”.Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!