Intervju med Erik Erichsen

Intervju med Erik Erichsen

Rebellkirurgen gör skäl för sitt namn. Han fick det 2017 när filmen om hans liv kom. Nu släpps boken Rebellkirurgen som ljudbok. Och han har som vanligt ett nytt projekt på gång.

Erik Erichsen är inte en person som håglöst slappar sig genom livet. Tvärtom har han ett tempo som få kan slå. Coronatiderna har gjort att han inte kunnat åka runt och föreläsa runt om i världen som han gjort de senaste åren, men detta avbräck har inte fått honom att dra ner på takten. Det har istället gett honom möjlighet att börja på ny kula ännu en gång.

Men vi tar det från början. Erik föddes i Danmark ett par år efter andra världskrigets slut. Han utbildade sig till läkare, men det var svårt att få ett bra jobb i hemlandet. Han fick ett, men trivdes inte alls. Då hittade han en annons om att Sverige behövde läkare, för vi hade en enorm brist då.

Språkförbistringar i nya landet

När han kom hit 1974 kastades han raskt in i arbetet och började på kvinnokliniken. Han började en fredag och fick genast jour över helgen.

– Jag kunde inte språket och kände inte till kulturen, men sökaren i min ficka pep hela tiden. När det stod att jag behövdes på BB förstod jag inte alls vart jag skulle ta vägen, för jag visste inte vad förkortningen BB stod för, säger Erik och skrattar vid minnet.

Han förstod att han måste lära sig språket, så sittande med den småländska lokaltidningen började han läsa svenska. Han tyckte det var svårt och kämpade hårt. Inte heller fick han någon uppbackning på jobbet.

– När jag ringde bakjouren för att få stöttning hände det att de var så fulla att jag fick klara mig själv. Då ringde jag istället Rikshospitalet i Danmark och på distans försökte de hjälpa mig i situationer som jag slängdes in i och som man idag inte ens tror är sanna. De som överlevde klarade sig. Resten gjorde inte det, konstaterar Erik krasst.

Snabbt bröllop

När hans kollegor satt på akuten och grät för att läget var så tufft kände Erik trots allt att yrket passade honom. Han träffade också sjuksköterskan Sennait, som ursprungligen kom från Etiopien, och en måndag friade han till henne. Redan på onsdagen samma vecka gifte de sig. Han tyckte att det var lika bra att passa på innan hon ångrade sig.

– Jag tror också att det handlar om det kirurgiska kynnet. Man måste som kirurg kunna fatta snabba och effektiva beslut. Jag förstår inte folk som är förlovade i två år. Är de så veliga? Kan de inte bestämma sig?

Efter tre år i Sverige åkte han och Sennait till Etiopien för första gången. Väl på plats hade en svensk läkare fått veta att Erik var kirurg och han ville genast att Erik skulle börja jobba. Erik själv kände sig dock tveksam. Han hade bara gått ett års utbildning och var inte färdig kirurg. Den svenske läkaren var dock påstridig och menade om Erik kunde öppna en buk och dessutom stänga den igen var han visst redo att börja jobba som kirurg. Så fick det bli.

Reste fram och tillbaka

Under de kommande tio åren reste Erik och hans fru fram och tillbaka mellan Sverige och främst Etiopien, men även andra länder. Han passade också på att bli klar med sin utbildning. I Etiopien fanns inte samma tekniska utrustning som i Sverige, så där fick både Erik och den övriga personalen improvisera. De använde de verktyg som fanns och han insåg att en vanlig borrmaskin gick precis lika bra att använda som en specialmaskin avsedd för sjukvård.

– Jag lärde mig hur man löser problem med enkla resurser. Man får ta det som finns och det gick faktiskt väldigt bra. Det var inga märkvärdigheter.

I Etiopien var det intensiva dagar på sjukhuset och alltid fullt av patienter med olika problem och sjukdomar. Att vara just kirurg visade sig passa Erik alldeles utmärkt, trots allt.

– Det kräver inte så mycket intellektuellt av en, utan det är mer som ett hantverk och man ser resultatet omedelbart. Det gillar jag, säger Erik med glimten i ögat.

Film och bok

2017 kom filmen Rebellkirurgen i regi av Erik Gandini, som var den som kom på det träffande smeknamnet Rebellkirurgen. Filmen handlade om Erik Erichsens liv som kirurg i Afrika och sändes på Sveriges Television. Den sågs av en miljon tittare och gjorde huvudrollsinnehavaren till en efterfrågad och uppskattad föreläsare.

Erik Erichsen bestämde sig för att skriva en bok om sitt liv också och 2018 kom den ut på både svenska och danska. Författaren säger att blivande kirurger får ett och annat tips i boken, men att den också är skriven på ett så enkelt och begripligt sätt att även andra personer kan läsa den med behållning.

Nu blir den ljudbok i en uppläsning av Frans Liljenroth och författaren är mycket nöjd med inläsaren.

– Även om boken i sig inte är ett litterärt mästerverk läser Frans Liljenroth otroligt bra och lyfter berättelsen till en högre nivå, säger Erik entusiastiskt.

När Erik efter många år kom hem till Sverige igen och återigen skulle börja arbeta i den vanliga svenska sjukvården var det så stor skillnad mot tempot och arbetet utomlands att han inte alls trivdes. Han upplevde att han bara drog benen efter sig och tillbringade alldeles för mycket tid vid datorn på kontoret. Han mådde inte bra av det och det märkte hans fru som uppmuntrade honom att göra något annat.

Ny utbildning på ålderns höst

Som ung hade han spelat trumpet och i 70-årsåldern lockade det igen. Han var sugen på att gå en musikutbildning på en folkhögskola, så han ringde och frågade om de hade någon åldersgräns. Det hade de. Man var tvungen att ha fyllt 18 år för att kunna bli antagen. Det hade Erik gjort. Med råge. Men någon övre fanns inte.

Så kom det sig att han utbildade sig till ensemblemusiker under tre år.

– Nu är jag utbildad musiker och spelar framför allt jazz. I dessa coronatider blir det förstås inga spelningar, så jag har fått börja med en ny hobby.

Erik och Sennait bor på landet utanför Tranås och långt bort från stadens ljus är himlen klar och vacker. Stjärnorna syns tydligt och Erik fascineras av dem, men han nöjer sig inte med att tycka att det är fint. Han vill veta vad det är han ser.

– Jag är numera amatörastronom och håller på att lära mig vad det är jag ser egentligen på den vackra stjärnhimlen. Jag måste ju förbereda mig för den sista resan och kunna navigera där uppe, säger Erik pillemariskt.

Nytt manus på gång

Erik kan självklart inte nöja sig med att bara studera stjärnorna, utan han behöver fylla sina dagar med ett större projekt också. Han behöver ha många bollar i luften för att må bra. Därför har han läst en bok om att göra film och nu har han laddat ner ett program så han kan skriva filmmanus.

– Det ska bli en feelgood med romantiska inslag, kan man säga. Jag har inga större förväntningar, men jag vill ha ett projekt igång och det här är kul. Och vem vet? Det kanske blir Hollywood nästa?


Text: Joanna Björkqvist
Porträttfoto: Johan Knobe

Korta fakta om boken

Titel: Rebellkirurgen
Format: Ljudbok

Lyssna på boken via Storytel »

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!