Intervju med Emelie Nirland

Intervju med Emelie Nirland

emelie_highVi ställer några frågor till Emelie Nirland som den 1 december 2016 kommer ut med sin debutbok ”Handla rätt” som riktar sig till barn 3-6 år.

 

Berätta om din kommande bok och om hur den blev till.
Boken heter ”Handla rätt” och handlar om den lilla valpen Puffen som ska få följa med sin husse för att hjälpa till med matinköpen för allra första gången. I butiken ställer hans vilda framfart till förtret för såväl husse som personal. Jag fick inspiration till boken från småbarnsföräldrar som dagligen tampas med detta vardagsproblem som ett besök till matvarubutiken kan medföra. Tanken är att på ett humoristiskt och igenkännande sätt visa barnen hur man bör bete sig. Johanna Sandbergs illustrationer är klockrena och lockar till skratt.

 

Berätta lite om dig själv.
Jag fyller snart 45 år och lever i ett särboförhållande med min fästman. Mina intressen är att skriva manus, både för böcker och musikaler. Jag målar tavlor och skriver dessutom musik och texter så fort jag får chansen och det kan bli allt från pop, visa till musikallåtar eller körarrangemang. För mig betyder det mycket att orden känns ”rätt”, vare sig man läser eller sjunger dem. I mitt skapande har allt en melodi.

 

Vad får du inspiration ifrån?
Jag får mycket inspiration av allt jag ser och hör omkring mig. Dessutom har jag livlig fantasi och försöker att se det komiska även i jobbiga situationer. Mina vänner brukar säga att jag har barnasinnet kvar och det tar jag som en stor komplimang, då jag annars troligtvis skulle låsa mig i min skaparprocess.

 

Vad läser du själv just nu?
Just nu läser jag ”Mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman, och jag njuter av varje sida.

 

Har du någon favoritförfattare?
Stig Cleasson, Jonas Jonasson, Fredrik Backman, Sophie Kinsella och givetvis Astrid Lindgren m.fl.

 

På vilken plattform läser du helst böcker och varför?
Jag läser enbart böcker i tryckt form. Inget går upp mot att plocka fram en vältummad pocketbok när man åker tunnelbana eller tåg. Dessutom är det så enkelt att byta böcker med varandra när man villa ha något nytt att läsa.

 

Nämn en bok du önskar att du hade skrivit?
”Vem älskar Yngve Frej” av Stig Cleasson.

 

Kommande projekt/manus?
Nästa år planerar jag i samarbete med Whip Media att ge ut barnböckerna ”Degen som inte slutade jäsa” där Ann- Sofie Katus står för illustrationerna, samt ”Maxis nya hundkoja” med bilder av Viktor Engholm.

 

Fotograf: Hasse LindénVi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!