Graham Norton på svenska

Graham Norton på svenska

Ni känner igen honom från The Graham Norton Show som rullat sedan 2007 och numera visas på SVT i Sverige. Genom sina  avslappnade intervjuer med stora nöjespersonligheter har han skapat internationell tv-historia. Men känner ni även till att han är författare? Debutroman har sålt över 600 000 exemplar.

När han debuterade som författare 2016 överraskade han kritikerna och blev rosad för ”Holding”, en stillsam spänningsroman med vackert tecknade personer. Det var en mycket stark författardebut som bland annat belönades med Irish Book Awards pris för bästa skönlitterära bok.

”Släppa taget” heter boken i svensk utgåva och utspelas i Graham Nortons hemtrakt: landsbygden utanför Cork på Irland. Boken släpps den 15 oktober 2020 av Whip Media i översättning av Ann Margret Forsström.

Graham Norton har sedan 2016 skrivit flera romaner men det här är den första som översatts till svenska. En del recensenter anser att han borde ägna sig helt åt författandet!

”Släppa taget” kommer att finnas tillgänglig som tryckt bok (danskt band), e-bok och ljudbok. Den senare är inläst av Frans Liljenroth.

Redan nu kan man förbeställa boken i förlagets webbshop och därigenom få tillgång till boken ett par veckor innan den planerade utgivningen.

BAKSIDESTEXT

Livet i den lugna lilla irländska byn Duneen vänds upp och ner när man hittar ett skelett på en byggarbetsplats och så småningom ytterligare ett. Vilka är de döda? Rykten och skvaller sprids. Byns lätt uttråkade polisman PJ Collins nystar långsamt upp gamla välbevarade hemligheter och skandaler. Han är en tungviktare med dåligt självförtroende som till en början har svårt för den snobbige kriminalkommissarien från Cork som leder utredningen. Men under arbetets gång mognar PJ både som polis och människa och han lyckas lösa hela den komplicerade historien. Berättelsen slutar bokstavligen med en riktig cliffhanger.

Graham Norton har skrivit en stillsam spänningsroman med mycket fint tecknade personer. Läsaren möter bland flera andra originella människor systrarna Aibgail, Evelyn och Florence som bor tillsammans i den gamla familjegården tyngda av sorgliga minnen, PJs hushållerska den gamla mrs Meany som bär på en tragisk hemlighet och hemmafrun Brid som tröstar sig med för mycket vin men plötsligt inser att hon plågats av en livslögn och till slut blir både nykter och fri. Dessa kvinnors öden är sammanflätade på ett märkligt sätt. Graham Norton skildrar dem med värme, stor inlevelseförmåga och torr humor. 

KORTA FAKTA

ISBN: 978-91-88945-71-6 (tryckt bok)
Format 135×210 mm
Omfång: 256 sidor
Omslag Danskt band
F-pris: 125 kr

Porträttfoto: Sophia Spring, © Hodder & Stoughton, 2016.Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!