En underbar värld – Eva Ullerud har hittat den

En underbar värld – Eva Ullerud har hittat den

Dikter, noveller och essäer med såväl humor som skarpa samhällsfrågor får plats i Eva Ulleruds bok Dekahebdom eller Fredagsbagateller i Missenträsk. På samma sätt ryms många olika genrer i hennes författarskap.

Dekahebdom kan översättas med tio veckor, och det är precis så länge som Eva Ulleruds bok utspelar sig. Titeln anspelar på Decamerone, den medeltida novellsamlingen av Giovanni Boccaccio, om tio ungdomar som flyr det då pestsmittade Florens.

– Jag blev inspirerad av pandemin och ilskan och började skriva i början av covid-pandemin.

Resultatet blev en bok om ett gäng sköra äldre som flyr Skåne för att under tio veckor sätta sig i karantän i Missenträsk. De är skrivande människor, författare och journalister och har tidigare samlats varje fredag över ett glas vin eller två för att berätta historier, fredagsbagateller, för varandra.

Fredagsbagatellerna fortsätter under veckorna i karantän och i den humoristiska och lättare ramberättelsen ryms fredagsberättelserna som är skarpare och tar upp allvarligare samhällsfrågor om krig, svält, att inte få träffa anhöriga och djurplågeri. Bagatellerna kommer i olika former, beroende på vilken av karaktärerna som berättar.

Kurserna en ingång till skrivandet

Få författare torde ha en sådan mängd skrivutbildningar som Eva Ullerud. Hon har kandidat- och magisterexamen från Lunds universitet och en masterexamen från Linnéuniversitet. Totalt 600 högskolepoäng i skrivande av olika slag, mer än i ekonomi som varit hennes yrke hela livet. Och hon fortsätter studera. För utbildningarna har flera syften.

– Man måste ju skriva i utbildningen, så då kommer man i gång samtidigt som man blir bättre. Och det är en helt underbar värld!

I skrivande stund läser hon kurser i såväl att skriva filmmanus som att skriva barnböcker på Linnéuniversitetet och Gotiska berättelser och annan fasaväckande fiktion på Örebro universitet. Utbildningarna spänner över många olika områden, liksom Eva Ulleruds författarskap. Den allra första planen på bokskrivande var en fackbok om ledningssystem, något hon jobbat mycket med, men den boken blev aldrig skriven. I stället började hon skriva pusseldeckare.

– Jag saknade riktigt bra pusseldeckare, sådana som fanns på 30- och 40-talet där mysteriet fick stå i centrum. Jag ville ha gåtan, inte eländet runt omkring.

Huvudpersonen i Eva Ulleruds egen deckarserie, pensionären Lillemor Stenlund, är baserad på en dam i 70-årsåldern som Eva stötte på vid en resa till Brasilien. Hon kunde bara svenska, men lyckades ändå prata med alla, förstå och göra sig förstådd och så självklart röra sig i alla situationer.

Olika genrer men samma tråd

Eva Ullerud rör sig själv vant mellan olika genrer. Förutom deckare skriver hon till exempel barnböcker, fantasy, skräck och noveller.

– Man lär sig av att skriva i olika genrer. Man lär sig av att vrida och vända på sitt skrivande så mycket man kan och vissa saker kommer bäst fram i en särskild genre, till exempel en dikt.

Men i hennes skrivande, hon säger själv att hon skriver ”lite diverse som spretar lite hit och dit” finns en kärna, en röd tråd. När frågan om den röda tråden först kom, under studierna på Författarskolan i Lund, var den dock inte det minsta tydlig.

– Nu känns den självklar. Allt jag skriver om handlar om allas lika värde. Det ser jag även när jag i efterhand tittar på det jag skrivit. Det kan handla om djur eller hudfärg, grunden är alltid allas lika värde.

Det är självklart också temat i den roman hon arbetat längst med och som ”måste bli läst”. Den handlar om hennes svärfar som flydde kriget i Norge som femtonåring och är inte riktigt klar än.

– Den känns så viktig så jag har inte vågat skicka in den.

Eva Ullerud har varit med i många novelltävlingar. Numera skickar hon sällan in bidrag, men på hennes hemsida finns en förteckning över aktuella tävlingar, både i Sverige och utomlands.

– Det är ett sådant lyft att någon har läst och tycker att det är bra. Det värmer att någon uppskattar det man skrivit. Jag vill att andra också ska få uppleva detta.

» Eva intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Eva Ullerud:

Bor: I Påarp utanför Helsingborg.
Född: I Stockholm, uppvuxen i Huddinge, Ronneby, Tranås, Jönköping och Värnamo.
År: 1954.
Familj: Man, en vuxen dotter och katter.
Yrke: Författare och ekonom.
När jag inte skriver: Läser, odlar i trädgården, skriver och är med i föreningar för att hjälpa både människor och djur.
Gillar: Julen. Jag tror på jultomten, på snälla människor. Jag tycker om paket, både att ge och att få. Tänk bara – ett oöppnat paket kan innehålla vad som helst, och man kan önska sig vad som helst. Och jag gillar tanken på godhet.
Gillar inte: Elakhet. Djurplågeri.
Favoritord: Empati.
Svårt att motstå: Agatha Christie och pusseldeckare, men nu har jag läst de flesta. Min mans mat är väldigt god. Gulliga djur, men det kan väl ingen motstå.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!