Berättelsen om akvarellmålaren är en spänningsroman i flera plan

Berättelsen om akvarellmålaren är en spänningsroman i flera plan

En pensionerad man som bosätter sig på landet efter ett liv i storstaden. Blind på ena ögat efter en huvudoperation och i rehabilitering förbereder han en konstutställning. Den enögde akvarellmålaren är en spännande berättelse om Erik Burman som råkar göra en upptäckt som leder honom bakåt i tiden. Han finner sig snart följa spår som också innefattar det egna måleriet.

– Jag ville skriva en bok om min egen generation och har alltid varit fascinerad av berättelser som utspelar sig i flera tidsplan, säger Bosse Norrhem.

Men det är ingen detektivhistoria i vanlig mening, ingen polis är inblandad. Bosse Norrhem beskriver boken som en genreöverskridande spänningsroman.

Sig själv beskriver han som en ganska vanlig 64-åring. En glad och positiv person som är aktiv i både privat- och arbetsliv.

Strukturerat skrivande i fåtöljen

Han har skrivit mycket. Som ung skönlitteratur, i yrkeslivet främst rapporter inom IT-branschen där han verkar. Numera är han egen konsult och håller på att trappa ner arbetslivet och väljer enskilda uppdrag att arbeta med. Det ger förstås mer tid till författandet, vilket oftast sker strukturerat ett par timmar om dagen, sittande i en fåtölj.

– För fem, sex år sedan kom tanken att skriva något att ge ut. En släktkrönika i skönlitterär form, Jag skulle ta ner solen, gavs ut 2018 på ett mindre förlag och jag har varit med i en del antologier.

En del erfarenheter från arbetslivet har varit användbara också i skrivandet, som projektarbetet. Men främst handlar det om andras böcker.

– Framförallt har jag haft nytta av att jag läser mycket. Det är tusentals böcker man själv har plöjt igenom.

Berättelse och dramatik ger strukturen

Från den egna läsningen hämtar han mycket och ett av Bosse Norrhems skrivtips är just att läsa. Utöver bokvärlden hämtar han inspiration från andra människors berättelser, filmvärlden och släkthistorier.

– Det måste finnas en berättelse. Berättelsestrukturen är viktig och den växer fram innan jag börjar skriva. Vad vill jag berätta? Var finns dramatiken? Ur det tar jag fram strukturen.

Men trots en grundlig huvudsynopsis händer oväntade saker längs vägen.

– Karaktärerna lever ett eget liv och de kan ta lite oväntade vägar, men vi kommer till samma mål, grundsynopsisen finns alltid kvar.

Drömmen är en riktigt bra manusidé, att ge ut böcker som blir lästa i hög omfattning. Men, påpekar han, fred på jorden och mat åt alla är trots allt viktigare än författardrömmen.

» Bosse intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Bosse Norrhem:

Bor: I Hönö i Göteborgs norra skärgård.
Född: I Ludvika.
År: 1958.
Familj: Fru och två vuxna barn från ett tidigare äktenskap.
Yrke: IT-konsult.
När jag inte skriver: Jag är intresserad av akvarellmåleri, musicerar och tillbringar tid i skog, natur och sommarstuga.
Gillar: Jag engagerar mig gärna i samhällsfrågor, kommunpolitik och ska bli god man.
Gillar inte: Inskränkthet och revirpinkeri.
Favoritord: Frihet.
Svårt att motstå: En god middag tillsammans med min fru.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!