Det glömda folkmordet

Det glömda folkmordet

År 1915 begicks det första folkmordet i modern tid. Det riktades mot det Osmanska rikets kristna minoriteter. Mest känt är det som armenierna drabbades av. Men även syrianer och andra kristna minoriteter blev systematiskt massakrerade, främst i sitt kärnområde, bergsplatån Tur Abdin (Gudstjänarnas berg) i sydöstra Turkiet.

Denna bok vill lyfta fram dessa andra kristna, med en bakgrund i 400- och 500-talens teologiska konflikter. Den syrianska folkgruppen blev under seklen hårt åtgången av muslimsk omvändelsenit och sin isolering i Mindre Asiens och Mesopotamiens bergstrakter. Från 1800-talet mitt skärptes spänningarna. Regeringen i Istanbul och muslimerna i allmänhet anklagade rikets kristna medborgare för att sympatisera med de europeiska stormakterna som uppträdde med imperialistiska ambitioner i området. De första massmorden ägde rum 1895.

Denna bok, skriven av den franske historikern Sébastien de Courtois, är en av de första i ämnet. De kristna syrianerna och deras skakande öde, som länge stått i skuggan för armeniernas, har väckt forskarnas intresse först de senaste åren. Det förtjänar att bli bättre känt, så mycket mer som så många av dessa Mellanösterns kristna numera bor i Sverige.

Tillgängliga format:

format_01

SNABBFAKTA:

Titel: Det glömda folkmordet / Österns kristna, de sista araméerna
Författare: Sébastien de Courtois
Förlag: SOKU (Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund)
Omslagsdesign: Anders Nyman
Sättning: Whip Media
ISBN: 978-91-982470-4-6
Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!