Älvor eller katter – i Sagas värld är båda lika verkliga

Älvor eller katter – i Sagas värld är båda lika verkliga

Hos mormor finns tryggheten – men även andra spännande varelser. I Cecilia Natanders debutbok Saga och älvan Livfår den svenska folktron ta plats.

Saga är en nioårig flicka som blir mobbad i skolan och hemma finns det inte riktigt tid för henne. Men på landet finns mormor med sin trygghet, och där finns också de magiska väsen som Saga hittar vänskap hos.

– Hos mormor är magiska väsen lika naturligt som får och katter och Saga blir vän med en älva. Det är en spännande historia, inte för läskig.

Cecilia Natander har alltid varit intresserad av magiska väsen och den svenska folktron. Livet på landet involverade flera olika väsen människorna trodde på.

– Boken beskriver till en del hur jag hade det i skolan och hur jag upplevde det var på landet. Spöken fanns, det var helt naturligt.

Barnen har hjälpt till med boken, de har kommit med idéer och förslag ända från början. De läser och har synpunkter på texten. Själva skrivandet sker dock oftast på kvällen när barnen somnat. Då är det bara att skriva på, korrigeringar får ske i efterhand.

Saga och älvan Liv är inte den första bok Cecilia Natander skrivit, men det är den första att ges ut. Den första skrev hon redan vid sju års ålder.

– Den handlade om en drake som skulle lära sig simma.

Historieintresset inspirerar

Det kan dock bli fler böcker. Cecilia Natander vill fortsätta skriva, kanske inte på heltid, men på deltid i kombination med jobbet som vårdenhetschef på sjukhuset. Inspirationen kommer till stor del från ett stort intresse av historia, hur husen såg ut förr, hur de dekorerades och hur man levde. Och det finns många magiska väsen kvar att berätta om.

– Om gårdstomtarna till exempel, en bok som utspelar sig under julen. Man fick vara försiktig runt dem och gröt var ett krav för att tomten skulle göra sitt jobb på gården.

Men det finns också andra idéer, Cecilia Natander har börjat skriva på en vuxenbok om utanförskap och psykisk ohälsa och planerar också andra barnböcker. Det är mycket på gång, men precis så som hon vill ha det.

– Ja, det måste vara full fart, jag måste alltid ha olika saker att göra och jag tycker om att testa nya saker. Och det finns både fakta och humor i allting.

» Cecilia intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Cecilia Natander:

Bor: I Enånger utanför Hudiksvall
Född: I Lund.
År: 1982.
Familj: Man och fem barn mellan 8 och 17 år.
Yrke: Folkhälsovetare.
När du inte skriver böcker: Tycker om att måla, helst landskap, och att vara ute i naturen. Det gör jag bara för att det är roligt.
Gillar: Örhängen, lite galna och lätt vansinniga. Gärna vintageörhängen, jag har ett par hundra stycken i samlingen.
Gillar inte: Monster.
Svårt att motstå: Glass.
Favoritord: Fascinerande. Uttalet är kul, tycker jag.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!