Roland, Ayona eller Shakila – Stefan har koll på dem alla

Roland, Ayona eller Shakila – Stefan har koll på dem alla

Namn, namn och ännu flera namn. Det är vad som snurrat i Stefan Andtbackas tankar den senaste tiden men nu fått utlopp i en uppmärksammad bok.

– Man blir lite av en nörd när man håller på att grotta ner sig i ett ämne, säger Stefan Andtbacka.

Ämnet han grottat ner sig i senast är också titeln på den bok han skrivit: Ovanliga namn från när och fjärran. Idén har funnits i många år, nedskriven i ”alltingboken”, det skrivhäfte där han fyllt på med idéer sedan 20-årsåldern. Också arbetet med boken har tagit lång tid, nästan fem år.

Men det är förståeligt med tanke på arbetsinsatsen. Stefan har trålat alla världens länder på förnamn som är ovanliga i Sverige.

– De ska funka att använda i Sverige, och passa till den svenska språkmelodin. Alla namn har också kollats mot Skatteverkets lista över namn som inte godkänts.

Statistik, antikvariat och filmvinjetter

Det är bara ett fåtal länder som inte bidragit med namn i boken, till exempel Myanmar där det var svårt att få ut information, även med Stefans kreativa arbetsinsatser. De inledande sökmetoderna kan synas enkla, att helt enkelt kolla i namnböcker från olika länder. Men tillsammans med diverse sökordskombinationer på internet och universitetsuppsatser kommer också mer ovanliga varianter som till exempel studier av eftertexter på filmer och serier från olika länder.

– Där kan man få en bra uppfattning om vilka namn som finns.

Boken riktar sig i första hand till de som väntar barn och ska välja namn. Utöver själva namnet finns också dess betydelse och ursprung med.

– Det är en trend att blivande föräldrar vill ge sina barn ovanliga namn, här har jag listat dem. Men det är också en bok som är rolig att bläddra i även för andra.

Författartankar redan som barn

Skrivandet har alltid funnits med i Stefan Andtbackas liv. Från grundskolans uppsatsskrivande till studier i media och kommunikation och arbeten som informatör. Också bokskrivande har hunnits med, när Stefan och en vän inte hittade den guidebok de ville ha över naturområden i Göteborgsområdet skrev de helt enkelt den själva.

Sedan åtta år kör Stefan Andtbacka buss på Flexlinjen, en busslinje vars stopp bokas av resenärerna i förväg och arbetet sammanfattar han med orden ”himla kul”. Under pandemin var turerna glesare, men i stället för att rulla tummarna utnyttjade han tiden och sin kompetens att kunna skriva var som helst och när som helst. I kombination med egenskaperna uthållighet och noggrannhet blev boken klar.

Idéer på uppföljare finns också i alltingboken: namn från olika etniska folkgrupper, samiska namn, fornnordiska namn.

Bokförlag – ett drömjobb

Om han får drömma helt fritt handlar framtiden också om skrivande, men inte nödvändigtvis det egna på heltid.

– Det verkar extremt roligt att jobba på förlag, läsa manus och träffa och intervjua författare. Jag vill inte starta ett förlag, det verkar jobbigt, men skulle vilja jobba med de roliga delarna av det.

Och såklart har han efter sina gedigna studier ett par favoritnamn.

– Jag gillar Darius som är ett grekiskt namn med betydelsen välvillig härskare/kung. Och så tycker jag att Annefrid är himla fint.

» Stefan intervjuades av Christina Kihlström.

Lite om Stefan Andtbacka:

Bor: I Lerum.
Född: I Södertälje.
Födelseår: 1967.
Familj: Sambo och två bonusbarn.
När jag inte skriver böcker: Bussförare på Flexlinjen och lite olika skrivuppdrag.
Gillar: Jag älskar verkligen hårdrock och hifiprylar.
Gillar inte: Brysselkål.
Favoritord: Skogsglänta.
Svårt att motstå: Mjukglass.

Tags:


Vi skulle älska att jobba med dig. Känner du samma sak? Hör av dig till oss!