19 okt En flicka som skänker tröst
Idén kom hastigt men var tydlig och klar – nu debuterar Sophie G Hallgren med Flickan från andra sidan havet, en barnbok som kan ge tröst och lindra saknaden efter en förälder.
Sophie är själv adoptivförälder och har erfarenhet av hur längtan efter en frånvarande biologisk förälder kan finnas även när livet är bra, man är älskad och älskar sin adoptivfamilj.
– Det kom så plötsligt, det är det här jag vill skriva, säger hon.
Boken handlar om en liten flicka som är ledsen fast hon haft kalas. Mamman berättar sagan om när en flicka adopteras bort och hur hon i drömmen, uppe bland stjärnorna, får träffa sin biologiska mamma när hon vill. I berättelsen ryms sorg och saknad men också glädje och hopp.
– Det är en tröstbok som kan lindra i svåra stunder. Den kan också ge förståelse för hur en person känner, inte bara adoptivbarn, utan även familjehemsbarn, flyktingbarn med föräldrar kvar i hemlandet eller barn som av andra omständigheter lever utan biologiska föräldrar.
Kanske kan den användas i skolor som ett sätt att lyfta frågor som sorg och saknad och ge förståelse för hur kamrater kanske känner. Någon liknande bok har Sophie inte stött på. Och hon är trots allt bibliotekarie och borde veta.
Det var en skrivworkshop, just genom jobbet som bibliotekarie, som fick skrivlusten att komma tillbaka. Drömmen om att själv skriva en bok har alltid funnits, men som alltid tränger sig livet emellan. Den här gången tog Sophie vara på lusten, tog tjänstledigt från jobbet och hoppade på två utbildningar i skrivande vid Linnéuniversitetet. En utbildning i kreativt skrivande allmänt och en om att skriva barnlitteratur.
Nu går hon en skrivpedagogutbildning på Skurups folkhögskola och en dröm är att så småningom jobba deltid som bibliotekarie och syssla med skrivande i olika former övrig tid.
Ett skrivtips hon ger är att bara börja skriva, utan för mycket funderingar eller tanke på prestation. Ett annat är att läsa mycket. Den senaste boken Sophie själv läst är Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
– Den förtjänar all uppmärksamhet den fått. Miljöskildringarna är helt fantastiska, kärleken till platsen så vacker och relationerna så starkt berörande.
Sophie G Hallgren vill att Flickan från andra sidan havet ska ge läsaren behållning på flera sätt.
– Jag hoppas att den kan ses som en underhållande saga, att man ska kunna njuta av de fina bilderna men också att den kan ge tröst och förståelse för vad en del personer bär på. Sorg och förluster finns i olika skepnader.
Bokidéerna trängs om skrivutrymmet, främst är det barn- och ungdomslitteratur men alla har ett gemensamt drag.
– Jag gillar att skriva om sådant som känns och bränns. Det ska skava till lite, men man kan gärna få skratta också.
» Sophie G Hallgren intervjuades av Christina Kihlström.
Lite om Sophie G Hallgren
Bor: I Malmö.
Uppvuxen: På Österlen, särskilt St Olof.
Född: 1972.
Familj: Make och dotter.
Arbete: Bibliotekarie och en skrivande människa.
Vad gör du när du inte skriver böcker: Promenerar gärna, läser, ser en bra film eller tv-serie, joggar ibland. Älskar att fika på kaféer, det är ett livselixir för mig, jag kan gå dit för att fika med vänner eller jobba, jag har alltid gillat kafémiljön.
Gillar: Våren, solkatter på golvet, drömmar, öppenhet, att gråta när jag läser och ser film, tupplurar, en andra chans-tanken.
Gillar inte: Att frysa, socker i kaffe, skräckfilmer, elakheter, svek, nonchalans, den globala uppvärmningen.
Favoritord: Jag gillar ord som låter som de betyder, som skön, singla, virvla.
Svårt att motstå: Choklad och sötsaker överhuvudtaget. Djurungar, som hundvalpar och kattungar.