29 mar En balansgång i ondska
Anne Agardhs Med slavar i lasten är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde, en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.
– Det har varit ett tungt researcharbete.För att orka skriva om det så var jag tvungen att hålla viss distans.
För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt. Hon satt och bläddrade i högar med dokument på National Archives i London. Bredvid henne låg en bunt som inte hade något med hennes släkt att göra, en som hon beställt in av misstag. Uppgifterna i den handlade om en man som hette Abraham Brink.
Hon var ändå nyfiken på honom och nästa gång hon kom tillbaka till arkivet började hon läsa. Abraham var förvisso svensk och sjökapten, precis som släktingen som Anne letade information om, men med annat i lasten. Abraham från Åmål var slavhandlare.
– En svensk sjökapten som var inblandad i den transatlantiska slavhandeln. Jag insåg att jag är nog den enda som vet om det. Vad skulle jag göra? Skulle jag kontakta en journalist eller en historiker, eller skulle jag försöka glömma det?
Mycket research
Anne började forska mer om Abraham Brink. Bland dokumenten hittade hon en handelsbok där han hade antecknat varje slav som han transporterade från Afrika till Västindien. Och där fanns personliga brev från hans halvbror, som var professor i Lund.
Anne åkte till Amsterdam för att leta vidare. Och till Nantes, som var en stor slavhandelsport.
Det blev till slut en faktabok, som Anne Agardh fick utgiven 2012.
Men hon kunde inte släppa Abraham och bestämde sig för att fortsätta att kartlägga hans liv.
– Det ligger väldigt mycket research bakom boken. Jag tycker att det är viktigt att det kommer fram att Sverige var delaktigt i slavhandeln. Sedan får man ju komma ihåg hur det var på den tiden, hur värderingarna var. Då var det affärer.
– Jag tror att jag var lite tidig med den första boken jag gav ut, för sedan har man pratat mer om slavhandeln. Och så tänkte jag att jag ville skriva en roman om honom eftersom jag fått reda på mer om hans fortsatta liv.
Vad är ondska?
Anne Agardh har följt Abraham Brink från barndomen till ålderdomen.
– Jag har försökt att se det från hans perspektiv hela tiden. Att inte gå in i slavarnas perspektiv, för det vet jag inget om. Men vad man kunde vara med om på slavskeppet, det finns det ju beskrivningar av. Och jag har använt riktiga namn, de som finns i rullorna. Hoppas att det framgår i olika scener hur hemskt det var. Att läsaren kan ta till sig det.
Hon har funderat mycket på hur romanen ska uppfattas, att hon låter en person som handlade med slavar bli huvudperson.
– Gör jag rätt i att gestalta en person som kan ses som ond? Vad är ondska, vad är en ond människa? Det har inte varit helt enkelt. Jag har försökt att göra det så sakligt som möjligt. Och så satte jag honom i en stol framför mig och intervjuade honom. Det är en bra metod, man kommer närmare än man kan föreställa sig.
Måste vara hård
Anne Agardh vet inte hur Abraham Brink såg ut.
– Men jag har sett ett porträtt av hans halvbror. Jag har också en uppfattning om hur hemmet i Åmål såg ut och om hans övriga släktingar.
För att försöka förstå mer om hur en människa kan fungera som slavhandlare tog hon kontakt med en forskare i USA.
– Hans tes var att man måste ha en väldigt hård sida för att ens klara av det. Ofta hade man inte den bästa besättningen.
Anne har läst på mycket om slavhandeln.
– Det var väldigt tungt att läsa. Jag vill tänka att Abraham Brink också hade andra sidor, även goda, men att hans begär efter att bli rik gjorde att han gav sig in i det här. Jag kan ju inte veta vad han tänkte, hur det blir för en människa som drivs av maktlystnad och girighet, hur man står ut med att utföra hemska handlingar.
Om utsatthet
Med slavar i lasten är alltså inte Anne Agardhs debut. Utöver fackboken om den svenska slavhandeln har hon också skrivit en barnbok, som kom ut 2015.
– Den handlar om en flicka som har en CP-skada. Jag är specialpedagog och har jobbat mycket med barn med funktionsnedsättningar och jag har varit engagerad i en skola för barn med funktionsnedsättningar i Indien. Jag drivs av att skriva om utsatthet. Som i fallet med flickan, men också slavarna. Kanske även kaptenen, på sitt sätt.
Hur känns det att släppa i väg din bok till andra nu, utan möjlighet att redigera något mer?
– Det är okej, jag känner att jag har gjort det jag har velat, arbetat med det så långt jag har kunnat. Jag hoppas att jag kan bidra till insikten om att Sverige har varit delaktigt i slavhandeln, att Sverige har sina mörka sidor också. Jag vet inte om det finns någon mer bok som beskriver en slavkaptens liv, som bygger på verkligheten.
Vad skulle du önska att läsaren tar med sig efter att ha läst din roman?
– Tankar kring det här med makt över andra, om ondska och girighet, hur långt man kan gå för att tjäna pengar. Och kanske jämförelser med hur det är idag.
» Anne Agardh intervjuades av Ola Richardsson
Författarporträtt: Ateljé Änggatan
Om Anne Agardh:
Bor: I Örebro
Född: I Ängelholm, uppvuxen i Linköping
År: 1952.
Familj: Mor engelsk, mormor fransk, far svensk, farfars mor österrikisk.
Yrke: Lågstadielärare, speciallärare, specialpedagog döv/hörsel.
När jag inte skriver: Så gör jag det jag gillar och umgås med andra.
Gillar: Resor till andra kulturer, djur och natur, konst och musik.
Gillar inte: Elakhet och maskar.
Favoritord: Vindsus, hänsyn
Svårt att motstå: Spädbarns leenden, djurs tillgivenhet och brysselkål.