26 nov Bildsamlingen från långresan lade grunden till barnboksdebuten
Efter en jorden runt-resa med bara en liten men välpackad ryggsäck och en kamera kom Mats Olander hem med en unik bildskatt.
– Jag fotograferade alla vackra och fantastiska miljöer, men visste då inte vad jag skulle göra med bilderna. Mina döttrar tyckte att jag skulle göra en bok.
Så blev det. Mats Olander är konstnär sedan tonåren och konsten har följt honom parallellt med yrket som marknadsförare. Han valde ut bilder från resan som sedan blev grunden till boken Den röda blåmusslan Ivy. Det är en spännande barnbok som samtidigt vill berätta om naturen och de utmaningar den står inför.
– Jag brinner för naturen och har alltid gjort det. Vi måste hålla rent i naturen och vi måste informera och leka fram det budskapet med barn och föräldrar.
I boken finns något att hämta för alla läsare.
– De minsta barnen tittar på bilderna och ju äldre de är desto mer lyssnar de och tar till sig av det jag vill säga, att vi tillsammans måste hjälpas åt att rädda naturen.
Gediget illustrerad
Arbetet Mats Olander lagt ner på boken är enormt. Bilderna är gjorda i Photoshop och varje bild har minst 100 lager. Ett exempel är gräsanden med sin fjäderdräkt där varje fjäder är uppbyggd i minst 25 olika lager.
– Det tog ett år att göra illustrationerna.
Lämplig som godnattsaga
Boken om blåmusslan Ivy är tvåspråkig, med både svensk och engelsk text. En anledning till det är att Mats barn lever i tvåspråkiga familjer och berättelsen är ett sätt att lära sig grunderna i språken.
– Jag tänkte först göra en e-bok, men mina barn påpekade att många familjer har skärmfria kvällar och att en tryckt bok vore bättre. De hade helt rätt, naturligtvis.
Mats Olander har erfarenhet från ett yrkesliv av att driva projekt, och det har han haft nytta av i bokprocessen.
– Det var jobbigare och kräver mer än man tror att skriva och få ihop en bok. Det tar tid, man är otålig och vill se resultat. Det är lätt att ge upp, men jag är glad att jag fortsatte.
Drömmen närmar sig med stora steg
Nästa år väntar förändringar, Mats Olander fyller 65 år och trappar ner på arbetet. Det innebär en tillvaro som för många, inklusive Mats själv, framstår som lite av en dröm. Med färre tider att passa ska konsten få mer utrymme i livet. Sedan ungefär sju år bor han och hans sambo i ett hus i Steninge med en ateljé vars fönster erbjuder en vidunderlig havsutsikt.
– Jag går ut en promenad varje morgon när jag vaknar, man blir inspirerad varje gång. Sedan kan jag sitta i ateljén och måla, förverkliga alla mina idéer som ständigt skapas i huvudet. Ett sätt att leva med konsten.
Det ska bli konstutställningar och när kreativiteten får mer utrymme föds nya tankar och koncept. Tuffa abstrakta motiv tar plats bredvid landskapsbilderna. Men blir det någon ny bok? Det är inte alls uteslutet.
– Ja, varför inte? Det var ett väldigt stort och tidskrävande projekt men samtidigt lärorikt och roligt.
» Mats intervjuades av Christina Kihlström.
Lite om Mats Olander:
Bor: I Steninge mellan Falkenberg och Halmstad.
Född: I Halmstad.
År: 1957.
Familj: Två egna barn, sambo med tre barn. Fyra barnbarn.
Yrke: Marknadskonsult och konstnär.
När jag inte skriver böcker: Spelar golf och är ute i naturen. Jag älskar naturen.
Gillar: En riktigt god middag på fredagskvällen, när man lagar och äter tillsammans. Man träffas efter en intensiv vecka och har det trevligt runt bordet.
Gillar inte: Rökning.
Favoritord: Bra.
Det har jag svårt att motstå: God mat.